Belföld

Giró-Szász: „a tagok döntöttek a magánnyugdíj-befizetésekről”

A kormányszóvívő szerint a kabinet átgondolja, megnyitja-e az állami rendszerbe való átlépés lehetőségét.

A miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter is világossá tette, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket továbbra is az állam kasszába irányítják – mondta pénteki tájékoztatóján a kormányszóvívő.

Giró-Szász András arra a kérdésre válaszolt így, hogy mi fog történni a magánkasszáknál maradók elmúlt időszakban tett befizetéseivel, illetve mi lesz azok nyugdíjával, akik korábban nem léptek át az állami rendszerbe. Emlékeztetett Matolcsy György tegnapi közlésére, amely szerint a kormány át fogja gondolni, megnyitja-e az állami rendszerbe való átlépés lehetőségét.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: „sem korábban, sem a jövőben nem a kormány vette el ezeket a forrásokat, hanem a magán-nyugdíjpénztári tagok döntöttek arról”. Hozzátette, ha a korábban a magán-nyugdíjpénztáraknál maradt tagok úgy gondolják, hogy nem maradnak ezeknél a kasszáknál, és az állam megnyitja az átlépés lehetőségét, akkor azzal minden érintett élhet. Ennek részleteit később dolgozzák majd ki.

Orbán Viktor péntek reggel, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egyebek között arról beszélt, hogy a kabinet döntésével befejeződik a nyugdíjrendszer teljes átalakítása. Aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de „amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik