Belföld

Dömötör Mihály kapta az idei a Tömörkény-díjat

Dömötör Mihály múzeumi fotográfus kapta az idei Tömörkény-díjat; a szegedi Móra Ferenc Múzeum elismerését pénteken adták át a Tisza-parti városban.

Az 1866-tól 1917-ig élt író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató Tömörkény Istvánról elnevezett díjat 1994-ben ítélték oda először, az elismerést – amelyet minden év decemberében Tömörkény István születésnapjára emlékezve adnak át – Trogmayer Ottó akkori múzeumigazgató alapította.

A munkatársak szavazatai alapján a megyei múzeumigazgató által odaítélt díj célja “a tudományos munka ösztönzése, elismerése és a múzeumi szervezeten belüli reális értékrend kialakulásának előmozdítása”.

Az idei díjazott, Dömötör Mihály fotográfus 1980 óta dolgozik az intézménynél. Ahogy Fogas Ottó múzeumigazgató pénteki méltató beszédében elmondta, a szakember az ország egyik legjobb tárgyfotósa. Minden a múzeum által megjelent kiadványban jelen vannak képei, amelyeket önálló kiállításokon is számtalanszor láthatott már a közönség.

Dömötör Mihály képei több mint háromszáz kötetben szerepelnek. “A felvételeket nemcsak diákon őrzöm, hanem a lelkemben is, ráadásul még fizetést is kaptam” – mondta a Tömörkény-díjas fotós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik