Belföld

Újra jár a villamos – Átadták az Indóház teret

A tervezettnél egy hónappal később, december közepén adták át a nagyközönségnek a felújított 1-es villamos vonalát.

Az eső megtréfálta a szervezőket, és az átadásra váró közönséget ma délután a megújult Indóház téren, így gyors huszárvágással a Nagyállomás öt éve megújult előcsarnokába. Az óvatos becsléssel is háromszázon fölüli tömeg teljesen megtöltötte az aulát, a lépcsőket, és a karzatot – ezzel némi kavarodás is támadt, mert az utazók is ezen az útvonalon szerettek volna a jegypénztárakig, vonatokig eljutni.

Az eseményen Szeged polgármesterén kívül Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár, valamint a kivitelező kivitelező A-Híd Építő Zrt. vezérigazgatója, Madar Gyula volt jelen, aki a Cotton Club Singers stílusos swing-örökzöldjei után készre jelentette a belvárosi szakaszt Botka Lászlónak. Szeged első embere város nevében köszönte meg a precíz munkát, a jelenlévők pedig hatalmas ovációval fogadták a bejelentést.

A polgármester elmondta, hogy a villamos tömegközlekedés megújítását célzó projekt 3 év alatt 30 milliárd forintból készült el, leginkább pedig a jövőnek építették, és még azok is a program mellé álltak a végén, akik sokáig támadták a város feltúrása miatt. Elmondta, hogy az új PESA Swing villamost az elkövetkező egy évben követni fogják a társai is, havonta fognak megérkezni a Tisza-parti megyeszékhelyre. Botka László leszögezte: ez mindannyiunk ünnepe, pártpolitikán felülemelkedve. Hozzátette, sajnos az elektronikus tömegközlekedés másik ágának fejlesztése pont a pártosságon bukott meg, így a 13 új, alacsonypadlós és légkondicionált trolibusz egy év késéssel fog érkezni Szegedre.

Bejelentette, hogy ezzel még nem ért véget a város megújítása, hiszen áprilistól nekilátnak a Dugonics és Árpád terek teljes megújításának, a nyáron pedig lebontásra kerülnek a régi belvárosi árvízvédelmi műemlékek, hogy helyüket a mobil partfalak foglalják majd el. Beszédje végén kifejtette, polgármesterségének első tíz éve az építésről szólt, és reméli, a következő tíz éve is ennek a jegyében fog eltelni Szeged élén.

Az ünnepélyes villamos-üzemkezdés előtt a város aranyérmével tüntették ki Gyöngyösi Istvánt, a Hídépítő Zrt. projektvezetőjét, akihez többek közt az M43-as autópálya Tisza-hídjának elkészülte is fűződik. Az ünnepély után pedig begördül az 1-es viszonylatszámot viselő tuja a megújult Indóház téri végállomására, és a tömeg felszállása után tovagördült a Boldogasszony sugárút irányába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik