Belföld

Pénzköltésre csábítanak

Az idei adventi vásár jellegzetességei Győrött, Szegeden, és Székesfehérváron- helyzetjelentés a Hír24 régiós központjaiból.

Illatos, bazári árusoktól és színes programoktól hangos, csillogó forgatag várja mindhárom nagyvárosban az ajándékvásárlás lázában égő embereket. Az idei győri pompa felveszi a versenyt a szomszédos bécsi társával. Szegeden a tömegtermékek mellett találnak a vásárlók különlegeseket is, Székesfehérváron külsejükben lettek hívogatóbbak a karácsonyi vásár bódéi, a megszokott míves termékeket kínálva.

Versenyben Béccsel

A karácsonyi vásárban idén sem kellett csalódniuk a győrieknek. A Téli Fesztiválhoz kapcsolódóan már hetekkel az ünnepek előtt fényárba öltözött a centrum, nem beszélve a Széchenyi térről. Itt ugyanis gyönyörű gömbökkel tűzdelt fenyőfa, kisvasút, óriás terepasztal és árusok hada várja az érdeklődőket.

A felállított színpadon pedig minden nap történik valami ünnepi, kulturális különlegesség. A fesztivál nyitón például a Győri Nemzeti Színház művészeinek tolmácsolásában karácsonyi dalok csendültek fel, december 10-én pedig 19 betlehemes csoport, és mintegy 400 gyermek mutatkozott be az úgynevezett Mustrán és a IV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó gáláján.

Természetesen az advent elengedhetetlen kellékei: a forralt bor, a forró tea, a mézeskalács és a sült gesztenye fenséges illata is Győrbe csábítja a látogatókat. Sokan úgy vélik, az idei győri pompa felveszi a versenyt a szomszédos bécsi társával, sőt többet is nyújt a legendás ausztriai adventi piacnál. No és, hogy miért? A lokálpatrióták szerint éppen azért, mert a megyeszékhelyen nemcsak a fa alá kerülő ajándékokkal, hanem a rég látott családtagjainkkal, ismerőseinkkel és barátainkkal is találkozhatunk.

A Tisza-parti megyeszékhelyen két vásár is várja az érdeklődőket

Szegeden a Széchenyi, valamint a Dóm téren rendezkedtek be a karácsonyi árusok. A főtéren lévő nem nagyon ad semmiféle pluszt a szabadtéri korcsolyapályán – amely ingyenesen látogatható – kívül: lacikonyhások, kürtőskalács, forralt borozók vannak felállítva a Takaréktár és a Kárász utca felőli végein a térnek, köztük pedig a közel 60 bódé nagy többségét a szokásos gagyi- és turbo-magyar termékek foglalják el. Nagy-Magyarországos zokni bólogat teljes egyetértésben egy legutóbbi Disney-rajzfilm figurájával borított plüsspárna mellett, nem messze tőlük rózsaszínű fröccsöntött órák uralnak egy standot. Talán a sajtárus az egyetlen a Széchenyi téren, aki egyedi termékeket árul a tucat-holmik kavalkádjában.

A Dóm téri vásár sokkal inkább árasztja magából a fogyasztásorientált ünnepi hangulatot, mint a bóvlizó lehúzás-szagot. Ennek a helyszín lehet a nyitja, hiszen a Magyarország egyik legszebb temploma szolgál háttérként a vásári kavalkád mögött. S bár itt is bele lehet futni jó pár tömegtermékbe, azért a választék jóval ízlésesebb és szélesebb, mint a szegedi városházával átellenben.

A szalmabálákból kirakott labirintus elsöprő tetszést aratott a kisgyermekek körében, ott jártunkkor egy egész ovis csoport sikongatott boldogan az útvesztőben. Mellette egy hatalmas adventi koszorú áll, míg azzal átellenben – a vásár közepén – a bálákból kirakott színház található, melyben minden nap érdekes programok és koncertek várják az arra járókat. Körülöttük pedig kovácsok, kézművesek, gyertyaöntők, pónilovak, kolbászárusok, apró fajátékok lepik el a teret, a Dóm két tornya között pedig a betlehemi hullócsillag modernkori jelzése feszül. Alatta a betlehemi jászol áll, s kölcsönöz a helynek megnyugtató hangulatot.

Az eddigi legkirályibb karácsonyi pompa a királyok városában

Székesfehérváron a belvárosba november 27-én költöztek be a karácsonyi árusok. A vásár faházai is megszépültek: egységes elő- és oldalfalakat kaptak, és fehér fényfüzérekkel díszítették őket. Nemcsak szebbek lettek, hanem komfortosabbak is az árusok számára. Jobban védik őket a széltől és az esőtől.

A történelmi belvárosban a míves iparművész és népművészeti munkák mellett, megbízható helyi termelői finomságokkal is csábító bódékat az idén először öt óriás, 40-45kg súlyú, süveg formájú csillárok is megvilágítják este. Egy csilláron több mint tízezer ledlámpa ragyog. Persze – mint kiderült- vannak, akiknek új büszkeségünk is csípi a szemét.

Az idén ugyanannyi árus kínálja portékáit, mint tavaly. Összesen 49. 20 közülük vendéglátó, 29 pedig kereskedő. Vidám hangulat lengi be egész nap a belvárosi vásárt. A vevők és a kereskedők is elégedettek. Legjobban a kürtös kalács, a termelői mézek, kézműves ékszerek fogynak, közkedvelt a bódító illatú forralt bor és a frissen sült kenyérlángos.

December 24-ig tart a karácsonyi vásár, majd szilveszterkor folytatódik, de akkor már csak a vendéglátók költöznek vissza, és 9 szerpentinárus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik