Belföld

Mindörökre börtönkarácsony

batyi-zoltan
batyi-zoltan

2011. 12. 15. 13:01

Gyújt-e gyertyát áldozataiért a tompai gyilkos?

Karácsonyra készülve sokat beszélünk a szeretetről, a családi boldogságról és a megbocsátásról is. Ilyenkor gyakrabban gondolunk az elesettekre, az otthontalanokra, és valljuk be: még azok iránt is nagyobb a szánalom, akiket a törvény erejével tiltottak el a békés karácsonyozástól. De vajon érdemel-e szánalmat az, aki embereket ölt, és több család életét nyomorította meg gaztettével?

Erre a kérdésre egészen biztosan más válasz születik a déli határ menti kisvárosban Tompán, mint Szegeden, a félelmetes hírű Csillag börtönben. Hogy miért ezt a két települést említem? Mert idén a Dél-alföldön a legszigorúbb bírói döntés a „tompai mészárosként” emlegetett Szűcs István ügyében született. A többszörös gyilkost szeptember 22-én ítélte jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla – nyereségvágyból, aljas célból, különös kegyetlenséggel, több emberen, köztük védekezésre képtelen áldozattal szemben elkövetett emberölés és jármű önkényes elvételének bűntettéért. Akkor hangzott el: vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható, vagyis Szűcs élete végéig már csak börtönben lát karácsonyfát.

A gyilkosságok idején 29 éves, nőtlen, gyermektelen Szűcs 2009. március elejétől dolgozott a K. családnál Tompán, a magyar-szerb határ közelében lévő K.-tanyán. A K. család tagjait – az elkövetéskor 65 éves K. Józsefet, annak feleségét, a 62 éves K. Józsefnét, és lányukat, a 41 éves Kl.-né K. Ildikót Szűcs korábban csak látásból-hallomásból ismerte. Ez a család egykor virágtermesztéssel és eladással, majd vendéglátással foglalkozott, tudták róluk a környéken élők, így a vádlott is, hogy tehetősek. A családfő izomsorvadás miatt lebénult, ezután a K. család felhagyott az utóbb vitt vendéglátással is, hiszen a felesége is szívbeteg volt, beépített szívritmus szabályozóval és műbillentyűkkel élt.

Szűcs hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 6 óráig, ősszel 5 óráig dolgozott K.-éknál, nem volt konfliktusa a családdal, fizetését minden héten rendszeresen megkapta, de 2009 nyarán más munkát kezdett keresni, amire szüksége is lett volna. Ugyanis 2009. október végén K. József közölte vele: hamarosan elfogy a munka, és majd csak 2010 tavaszától tudja újra rendszeresen foglalkoztatni.

Szűcs 2009. november 4-én 9-fél 10 körül érkezett a K.-tanyára. Mivel munkáját K.-né kritizálta, Szűcs K.-né után ment, és az istállóban egy feszítővassal agyonverte, majd a lakóépületben a heverőjén fekvő férjjel is végzett, összesen hat ütést mért a férfira. Ezután  Szűcs az egész lakást átnézte, összesen 1 millió 435 ezer forint értékű ékszert, 2 millió 860 ezer forintot, 17 ezer 230 eurót szedett össze, és végül 9 millió 70 ezer forint értékkel ment ki a házból.

Már indult haza, amikor meghallotta, hogy K.-ék lánya hazatért. Ekkor Szűcs becsalta az asszonyt az istállóba, ahol felkapta a feszítővasat, öt ütéssel agyonverte az asszonyt, és traktorral hazament. Szűcs áldozatai temetésén – miközben legtöbben Szerbiából a határon át érkező gyilkosokra gyanakodtak –  sírva nyilvánított részvétet. Szűcs végül a mobiltelefonos hívások alapján keveredett gyanúba, és az első gyanúsítottkénti kihallgatásán beismerte, hogy ő ölte meg K-ékat és lányukat.

A tompai családirtó nem az egyetlen, aki pár nap múlva első börtönkarácsonyán azon tűnődhet, vajon hány év végi ünnep vár még rá a rácsok között. Az első tényleges életfogytiglanra ítélt Boi Gyula 2000-ben kezdte meg „végtelenített” büntetését, és azóta közel húsz gyilkost ítéltek a magyar bíróságok „örökké tartó börtönkarácsonyra”. Mellettük mintegy kétszáz az olyan, magyar fegyintézetekben őrzött rab, akit szintén életfogytiglanra ítéltek, de legalább harminc-negyven karácsonyt kell „ünnepelniük” a börtönfalak mögött, míg feltételesen szabadulhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.