Belföld

Fehérvár: közös ügyek

Tisztaság, adóváltozás, panasz az autósokra, a parkolásra- csak a legfontosabbak a közmeghallgatásról.

Még mindig nem elégedettek a székesfehérváriak a városban uralkodó renddel- legalább is ezt feltételezhetjük, mivel a Városháza nagytermében csütörtökön tartott közmeghallgatás legelső kérdése így hangzott: „Lehet-e javítani a város tisztaságán?”

A kérdés megdöbbentőnek hathat a választ hallva, mivel Bozai István városgondnok azt adta az egybegyűltek tudtára, hogy a belvárosban jelenleg kétszer annyian tevékenykednek, mint korábban. 100 ember dolgozik azért, hogy jó közérzettel sétálhassunk az utcákon. Ami az elégedetlenkedőket is megnyugtathatja talán: jövőre tovább növelik a köztisztaságért dolgozók számát.

A külterületen élő kisfaludiak azt szerették volna tudni, mikor üzemelik be az új szennyvízcsatorna-rendszert.  Kiderült: már csak két-három hónapot kell erre várni. 2012 februárjában, illetve márciusában a derítők okozta felesleges tortúráktól megszabadulhatnak az ott élők.

Voltak, akik az előző önkormányzat több éves munkája által uniós milliárdokat hozó, ám az új városvezetés döntésével sztornózott Romkert sorsáról érdeklődtek. Cser-Palkovics András polgármester válaszából aztán kiderült: aggodalomra ok nincs, méltó emlékhely lesz egyszer az egykori koronázó bazilika romjait őrző hely, ám nem az előző városvezetés Királyi séta projektje keretében valósítják majd meg, uniós forrásokat felhasználva, hanem nemzeti forrásból. Cser-Palkovics András az ügy fejleményeként elmondta: az ország tizenegy kiemelten védendő és támogatandó emlékhelyeinek listájára felkerült a fehérvári Romkert is.

Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben ugyancsak többek érdeklődésének középpontjában állt az a zsebünkre menő kérdés, hogy mi lesz a városban azokkal az adónemekkel, amelyek bevezetését az önkormányzat hatáskörébe utalta a kormány. A bölcsődei gondozási díj nem fog emelkedni, legalábbis a közgyűlés mindent megtesz ennek érdekében- hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: ám ez függ a város gazdasági teljesítményétől, és befizetett iparűzési adóktól.

A kutyabarátok nem hagyhatták ki azt a fontos kérdést, mi lesz Fehérváron az ebadóval. Az önkormányzat nem tervezi a bevezetését, ám gondolkodnak azon, hogy lehetővé tegyék a kutyások számára önkéntes hozzájárulás befizetését- mondta el a polgármester.

Szóba került a Vörösmarty Színház ügyében indított büntetőfeljelentés is. Cser-Palkovics András tájékoztatást adott a több mint két éve indított rendőrségi ügyről, valamint a kártérítési perekről, amelyeket az önkormányzat indított a teátrum hat évvel ezelőtti rekonstrukciója miatt. A 4,6 milliárd forintos beruházás során az épületre jóval kevesebbet költöttek- ezt szakértői vélemények támasztják alá.

A Koch László utcában a közlekedésre és a parkolásra hangzott el panasz. A kis belvárosi utcában naponta 400-500 autó halad át, és próbál parkolni. Ezt a panaszos az okmányirodai ügyintézésnek tulajdonította, szerinte évente 100 ezren fordulnak meg ott. A városvezetés már erre a kérdésre is tudta a választ: amint a Fő utcát felújítják, változni fog a forgalmi rend, és ami még jó hír:  a rekonstrukciót követően a belvárosi járdákat is újjá varázsolják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik