Belföld

Tüzet raknak, hogy elolthassák

A soproni tűzoltók Eisenstadtban, a Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrumban gyakorlatozhatnak

Az ausztriai Eisenstadtban (Kismarton) uniós támogatással 2010 októberében adták át az úgynevezett Brand Házat. A Kétnyelvű Tűzoltóképző Centrum az unió 2 380 000 eurós (85%) támogatásával, Burgenland Tartomány Tűzoltó Parancsnoksága és soproni tűzoltóság partnerségével valósult meg.

A ház egy négyszintes, speciális berendezésekkel felszerelt épület, melyben élethűen tudják szimulálni azon tűzeseteket, melyekkel a tűzoltók mindennapi munkájuk során találkoznak. A mesterségesen létrehozott, ám valósághű helyzetekben fejleszthetik mind a tűzoltási, mind a mentési technikájukat nem csak az osztrák, hanem a soproni szakemberek is.

A pincegarázsban egy rozsdamentes acélból készített személyautó oltását gyakorolhatják a beavatkozó egységek. Az első emeleten az „eladótér” található, ahol bolti tűzesetek szimulálhatók. A következő helyiség a hálószoba, melyben tipikus ágytüzet tudnak létrehozni. Emellett alkalmas még az épület konyhai gyulladások imitálására is, valamint van egy úgy nevezett flashover szoba, melyben a szúróláng jelenséget szimulálják.

Az épület azon túl, hogy hasznos, biztonságos is. A berendezések megfelelő működését folyamatosan figyelik. Különböző érzékelőkkel, hőkamerával végig követik a gyakorlatokat, a vezérlőpulton minden mért adat megjelenik, így elkerülhető az esetleges baleset.

A Brand Ház működéséről itt bővebben olvashatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik