Belföld

19 éves hagyomány szakad meg

Elmarad a Quimby hagyományos dunaújvárosi karácsonyi koncertje.


Az ok prózai: a városi főiskola sportcsarnokába a szerdai szakhatósági határozat szerint legfeljebb 300 főt lehet beengedni. A zenekar ezért állt el a december 26-i fellépéstől.

“Nagyon csalódottak vagyunk, de nem akarunk senkire sem mutogatni, a szabályok a West Balkánban történt tragédia óta szigorodtak. Egy nagyon régi hagyomány törik meg, gyakorlatilag 19 éve játszunk minden karácsonykor Dunaújvárosban, a rock and rollba viszont nem fér bele, hogy 300 lézengő néző előtt lépjünk fel 2500 helyett” – mondta Varga Livius, a zenekar tagja csütörtökön az MTI-nek. Mint kifejtette, más szóba jöhető helyszín nincs Dunaújvárosban, “kisebb dzsesszklubból van talán kettő, de ezzel vége is”.

Az MTI érdeklődésére Tilinger Ákos, a Dunaújvárosi Főiskola rendezvényszervezője elmondta: a három halálos áldozatot követelő, idén januári West Balkán-tragédia miatt megszigorított – a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről alkotott – kormányrendelet alapján a főiskola sportcsarnoka mindössze 367 fős esemény lebonyolítására alkalmas, mert ennyien tudják biztonságosan elhagyni a helyszínt probléma esetén.

Tavaly 1500-2000 résztvevője volt a Quimby-koncertnek, azt is ebben a sportcsarnokban rendezték meg. A csarnok az épületen belül található földbe mélyítve, csak lépcsőkön lehet eljutni a folyosókra, ezért korlátozott a menekülési lehetőség.

“Minden rendezvényt húsz nappal az esemény előtt kell engedélyeztetni, amennyiben a helyszínnek nincs egész évre szóló engedélye. A főiskolának nincs a sportcsarnokra engedélye, mert a Quimby koncertjén kívül talán csak egy hasonló létszámú rendezvényt tartunk évente” – tette hozzá Tilinger Ákos.

Az intézmény a gólyabálját a sportcsarnokot körülvevő passzázson rendezi meg, mert annak ajtói közvetlenül az utcára nyílnak. Ott az engedély szerint 1028 emnert tudnak biztonságosan fogadni, az idei gólyabálon 600-700 főiskolás volt jelen.

Miután dunaújvárosi koncertje elmarad, a Quimby idén már csak szilveszterkor játszik egy fesztivál keretében a fővárosi Barba Negra Music Clubban.

A zenekar Dunaújvárosban alakult 1991-ben, idén november 12-én nagyszabású koncerttel ünnepelte huszadik születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában. Eddig tizenhárom lemezt készítettek, volt Teátrum címmel színházi sorozatuk, játszottak Nyugat-Európában és számos hazai fesztiválon. Legsikeresebb albumuk az Ékszerelmére (1999), a Káosz Amigos (2002) és a Kilégzés (2005), legutóbb idén novemberben az Instant szeánsz című koncertlemez jelent meg.

Az együttes felállása 2000 óta változatlan: Kiss Tibor és Varga Livius mellett Kárpáti Dódi trombitál, Balanyi Szilárd billentyűs hangszereken játszik, Mikuli Ferenc a basszusgitáros és Gerdesits Ferenc dobol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik