Belföld

Tétényi Éva levelét megírta

24.hu
24.hu

2011. 12. 14. 09:43

"Őskáoszként" értékeli a jelenleg kialakult helyzetet Esztergom polgármestere, aki hétfőn levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Navracsics Tibor közigazgatási miniszterhez, Paczolay Péter alkotmánybírósági elnökhöz, továbbá kedden a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnökéhez.

A kormányfőtől azt kérte, hogy az AB-döntés nyomán kezdeményezze az esztergomi képviselő-testület feloszlatását az országgyűlésben – tájékoztatta Tétényi Éva (független) szerdán az MTI-t.

Mint arról az MTI korábban beszámolt, az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a város adósságrendezésének alapját jelentő reorganizációs tervet. Ezt a polgármester szerint törvénytelenül tartott testületi ülésen, a város vezetőjét és az ellenzéket kizárva fogadta el áprilisban a helyi Fidesz-frakció. Ugyanakkor a tervezet megsemmisítése megkérdőjelezi a teljes adósságrendezést – hangsúlyozta Tétényi Éva.
A Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek küldött levélben azt kérte: járjon közben a kormánynál, hogy normalizálódjon az esztergomi helyzet, amely – Tétényi véleménye szerint – csak a képviselő-testület lemondásával vagy feloszlatásával érhető el.
Az AB döntésével kapcsolatban Paczolay Péternek, a testület elnökének küldött levelében a polgármester arról kér jogi állásfoglalást, hogy az AB-határozat hogyan érinti a jogerősen lezárult adósságrendezési eljárást, ki, milyen indokkal, hol kérhet jogorvoslatot.
Tétényi Éva, szintén az AB-döntésére reagálva kedden levelet küldött a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnökének, kérve a bíróság azonnali intézkedését az adósságrendezési eljárással kapcsolatban. Mint fogalmaz: “Mivel a megyei bíróság végzésében szereplő rendeletet visszamenőleges hatállyal semmisítette meg az Alkotmánybíróság, így a döntés meghozatalában jelentős elhatározásokat tartalmazó jogszabályhely vált semmissé. Kérdés, hogy az erre alapuló egyezség végrehajtása folytatható-e, és ennek milyen jogi alapjai vannak, illetve a jogerősen lezárt eljárás semmissé válik-e azáltal, hogy a hivatkozott rendelet megsemmisült. Milyen lehetőség van arra, hogy az eredeti állapot visszaállításával új eljárás induljon, illetve a végrehajtás során okozott jelentős anyagi kár okozásáért kinek a felelőssége várható el?”
Szerdán egyébként megkezdődik a város intézményeinek átadása az államnak – mondta el a polgármester az MTI-nek. Tizenkét önkormányzati fenntartású intézmény vagyona, vagyoni értékű joga, továbbá az intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói jogok és kötelezettségek szállnak az államra, s ezeket az állam tartozásukkal együtt veszi át. Az önkormányzat, az államkincstár és a megyei kormányhivatal szakembereinek közreműködésével kezdődő átadási folyamatot az év végéig kell befejezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.