Belföld

Schmitt szerint Tarlós “erős felhatalmazású” polgármester

A köztársasági elnök beszédével kezdődött a Fővárosi Közgyűlés ülése.

Schmitt Pál köztársasági elnök együttműködést sürgetett a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének elején tartott beszédében, mivel – mint mondta – a budapestiek által joggal elvárt fejlesztés csak így valósítható meg.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az államfő kifejtette: Budapest “hatalmas öröklött adósságállománnyal küzd” ugyan, de az – akár a főváros és a kerületek forrásvitája, akár a politikai pártok motivációi miatt kialakult – érdekellentéteket félre kell tenni. A választók tavaly “egyértelmű, erős legitimitású többséget” küldtek a közgyűlésbe, “erős felhatalmazású” főpolgármesterrel – idézte fel. Úgy fogalmazott, hogy ezzel kifejezték szándékukat a két évtized utáni fordulatra.

Ez a szándék csak részben politikai természetű, sokkal inkább egy erős Magyarországról és benne egy erős Budapestről, a rendteremtés igényéről, az érezhető fejlődésről és az összefogás, a közös munka szükségességéről szól – mondta. Megjegyezte: nem egy 23 kerületre felosztott, hanem egy egységes fővárosra van szükség.

Schmitt Pál a városvezetés által összeállított úgynevezett zöld könyvvel kapcsolatban emlékeztetett: a bevezetőjében Tarlós István úgy fogalmazott, hogy a fővárosi lépések három fő csapásirányban haladnak: először a már megkezdett rendteremtés folytatása, azután a válsághelyzet elkerülésére megtett azonnali beavatkozások sora jön. Mindezekkel összhangban pedig a hosszú távon kiszámítható működés megalapozása – fűzte hozzá.

A köztársasági elnök kiemelte: eddig is mélyreható változások történtek már például a város üzemeltetésében. Schmitt Pál üdvözölte, hogy az átalakítás “vezérfonala” egy tisztább, átláthatóbb és költséghatékonyabb rendszer kialakítása volt, és hogy ez a megoldás a megtakarításokban máris eredményeket hozott. Az államfő arra biztatta a közgyűlést, hogy továbbra is a költségek csökkentése, a közpénzekkel való józan gazdálkodás legyen a mérce.

Mint hangoztatta, csak így szerezhető vissza az emberek bizalma, hogy a magukénak érezzék a fővárost. A cél az, hogy a kérdésre, hol szeretnének élni, egyre többen válaszolják: “természetesen Budapesten” – tette hozzá.

Schmitt Pál beszédéről készült videót itt nézheti meg.

Költségvetés és áremelések

A képviselők több mint száz javaslatot tárgyalnak, köztük a jövő évi költségvetési koncepcióról szólót, amely az idei évhez képest tízmilliárd forintos folyó bevételi kieséssel számol. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a javaslatban az ideinél sokkal feszítettebbnek nevezi a 2012-es büdzsét; ennek okaként azt jelöli meg, hogy a gazdasági válság folytatódik, ami a bevételi előirányzatokat gyengíti.

A hulladékkezelési díj 7,4 százalékkal drágulhat, átlagosan 6,6 százalékkal emelkedhet a kegyeleti szolgáltatások ára, valamint átlagosan 4 százalékkal nőhetnek a kéményseprő-ipari díjak, ha a képviselők megszavazzák az előterjesztéseket.
Szavazhatnak a képviselők korábban névtelen közterületek elnevezéséről, illetve egyes nevek megváltoztatásáról; ezeket kerületi önkormányzatok és magánszemélyek kezdeményezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik