Belföld

Schmitt: “beleremeg az egész szövetség”

Schmitt Pál államfő szerint a kelet-közép-európai államok csatlakozásával nemcsak kiegészült Európa, hanem így lett ismét egész.

A köztársasági elnök szerdán a 2011 második félévi lengyel soros EU-elnökséget lezáró nagyköveti ebéden, amelyet Roman Kowalski magyarországi lengyel nagykövet kezdeményezett az Európai Unió tagállamainak Budapestre akkreditált misszióvezetői részére, elismerését fejezte ki a lengyel EU-elnökség teljesítményéért – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

A Budakeszi úti Ybl-villában mondott beszédében a lengyel elnökséget méltatva az államfő kiemelte a szeptemberi varsói keleti partnerségi csúcstalálkozót, valamint a többéves pénzügyi keretről szóló vita elindítását. Köszönetet mondott továbbá azért, hogy Varsó felelősséggel vette át a magyar EU-elnökség által kiemelten kezelt ügyeket, így megtörténhetett a horvát csatlakozási szerződés aláírása, továbbá a hatos jogszabálycsomag elfogadása, amely azt szolgálja, hogy az unió nagyobb költségvetési fegyelmet érvényesíthessen.

Schmitt Pál kifejtette: az uniónak ma is nagy szüksége van a visegrádi együttműködés országaira, az értékeikre, a különleges tudásukra. Szüksége van a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar növekedési tartalékra és arra a szolidaritásra, amelyet ezek az országok az átmenetben megtapasztaltak és megvalósítottak – mondta.

“Fontos történelmi elégtételnek” nevezte az államfő, hogy a korábbi szlovén elnökség után idén újabb két kelet-közép-európai, két egykori KGST-állam, Lengyelország és Magyarország adta át egymásnak a stafétát az EU soros elnöki posztján. Méghozzá különleges időszakban, az EU fennállásának talán “legzaklatottabb” évében – tette hozzá.

Schmitt Pál kiemelte: az eurózóna válságába “beleremeg az egész szövetség”, azonban ebben az időszakban is meg kell őrizni a közösség egységét, úgy, hogy közben a nemzeti érdekek sem sérülnek.

A köztársasági elnök szerint az eurózónán belüli és kívüli országoknak elemi érdekük, hogy a 27-ek körén belül találjanak megoldást a kialakult helyzetre. Csak az a változtatás lehet eredményes és tartós, amelyet minden ország vezetői el tudnak fogadni, és az is fontos, hogy a kormányok el tudják-e azt fogadtatni a parlamentjeikkel, az őket megbízó választókkal – mondta.

Schmitt Pál végül sok sikert kívánt az elnökségi stafétabotot januártól átvevő Dániának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik