Belföld

Ritkaságok a Móra Ferenc Múzeum Látványtárában

Többek között Dankó Pista hegedűjét, mézeskalács ütőfát, fakó keselyűt és vörös macskamedvét is meg lehet tekinteni a Móra Ferenc Múzeum Látványtárában.

Amellett, hogy a Móra Ferenc Múzeumban található a „Vidékmagyarország” második legnagyobb természettudományos gyűjteménye a kiállított műtárgyak csak a „jéghegy csúcsát” képezik. Több mint 500.000 szinte sohasem kerül a nagyközönség szeme elé, ezen változtatna a Látványtár kialakítása, amely a Móra Ferenc Múzeum főépületben kapott helyet.

A Látványtár egy önálló műfaj, melynek megvannak a speciális szabályai. Egy ilyen kiállításon a látogató a gyűjtemény tárolására szolgáló különlegesen kialakított múzeumi raktárba, nyerhet betekintést, ahol a műtárgyakat csoportok szerint mutatják be. Egy látványtár kialakításánál maximális térkihasználással biztosítani kell a körbejárhatóságot, a tárgyakra történő rálátást és a nézelődés lehetőségét nagyobb csoportok és a kerekesszékkel közlekedők számára is (A kiállítási szintek egy a mozgássérültek számára készült lifttel közelíthető meg). A látványtár a természettudományi raktár kétharmadán kerül kialakításra, a többi rész átjárható módon különül el ettől.

Az egyik műtárgycsoport a több mint 100 éves néprajzi gyűjtemény eddig rejtve őrzött műtárgyait tárja a közönség elé. Az összesen húszezer darabot meghaladó nagyságú gyűjtemény sokszínűsége csak egy tematikailag kevésbé korlátozott, viszont igen nagyszámú tárgyat felvonultató látványtári elrendezés során mutatkozhat be. A kb. 2000 néprajzi tárgyat bemutató látványtár szélesíti és elmélyíti a Szeged és a Dél-Alföld múltjáról, paraszti hagyományairól szóló ismeretek körét. Külön teret kapnak Bálint Sándor néprajzkutató hagyatéka egy részének bemutatása, illetve a 19-20. fordulóján élt jeles szegedi gyűjtő: Beck István adományának kiállítása.

A másik – természettudományi – műtárgycsoport, amelynek két alapegysége a madarak és az emlősök. A madárpreparátumok száma 1600, amelyhez mintegy 300 egzóta példány társul az emlősöké (a távoli tájakról származókkal együtt) alig több 100-nál.

A Móra Ferenc Múzeumban az előzetes fejlesztéseknek köszönhetően minden feltétel adott a látványtár európai szintű működtetésének. A beruházás nemcsak turisztikai attrakcióként is kapcsolható az SZTE tervezett természettudományos kiállítóhely sorozatához és a múzeum már meglévő kiállításaihoz, hanem a projekthez kötődő; diákoknak, felnőtteknek és pedagógusoknak egyaránt szórakoztató, ismeretszerzést segítő, kiegészítő múzeumi órák, kézműves foglalkozások interaktív formában ismertetik a népi hagyományokat, a kultúrát, és a természet védelméhez szükséges madarakat és emlősöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik