Belföld

Rászálltak a baromfisok a Négy Mancsra

Bejelentést tett a GVH-nál a Baromfi Terméktanács, mert szerintük a Négy Mancs lejárató kampányával megtéveszti a fogyasztókat.

Bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalhoz a Négy Mancs Alapítvány ellen a Baromfi Termék Tanács. Álláspontjuk szerint a Négy Mancs “lejárató-lobbista kampányával” tisztességtelen piaci magatartást valósít meg.

A terméktanács kéri, hogy a GVH indítson versenyfelügyeleti eljárást és haladéktalanul tiltsa el az alapítványt a kifogásolt tevékenységektől. A magyarországi baromfiágazati szereplőknél “betelt a pohár a Négy Mancs jelentős gazdasági károkat okozó, szakmaiatlan működése miatt, amely teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is” -– hangsúlyozza a terméktanács.

A BTT reméli, hogy mostani bejelentése nyomán akár európai uniós szintű versenyfelügyeleti eljárás is kezdődhet a bécsi központú alapítvánnyal szemben.

“Bár a Négy Mancs névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik,valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat” –- vélekedik a BTT. Szerintük  az alapítvány azzal a céllal működik, hogy a magyar termelőket a kül- és a belpiacokon ellehetetlenítse, a kiváló minőségű magyar baromfitermékek értékét csökkentse és a nemzetközi versenyben a magyar termelőknek versenyhátrányt okozzon. Az alapítvány 2008 óta a magyar baromfiágazatról “folyamatosan valótlan tartalmú cikkeket és közleményeket hoz nyilvánosságra, amelyekkel a fogyasztókat és az üzletfeleket egyaránt megtéveszti” – írja a terméktanács. Úgy vélik, hogy az NM tevékenysége miatt a magyar termelők mára jelentős piacokat veszítettek el, forgalmuk pedig számottevően csökkent.

A BTT szerint a szervezet működése teljes mértékben ellentétes alapítványi minősítésével is, így magyarországi létjogosultsága is megkérdőjelezhető. Ezért a közelmúltban a Négy Manccsal szemben törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtottak be a Budapesti Főügyészséghez, a Hungerit Zrt. pedig korábban – jó hírnevéhez fűződő jogainak megsértése miatt – a Fővárosi Bíróságon indított kártérítési pert a szervezet ellen.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szintén az ügyészséghez fordult a Négy Mancs kifogásolható gazdálkodása miatt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is adóvizsgálatot indított az alapítványnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik