Belföld

Otthon gyógyítják tovább a szlovák betegeket

A szlovák parlament ma az egészségügyi bizottság javaslatára elfogadta az egészségüggyel kapcsolatos törvénymódosításokat.

Mind az orvosok fizetésemelését, mind a kórházak transzformációjának leállítását megszavazta ma a parlament. A Híd, a Smer, két SNS-es képviselő, két független, valamint négy Egyszerű Ember szavazata kellett az orvosok szakszervezete követeléseinek teljesítéséhez.

Az eredeti kormánytervezethez Richard Raši (Smer) javaslatát is csatolták, aki szorgalmazta a kórházak részvénytársaságokká való transzformációjának leállítását. Miután ezt a módosító javaslatot elfogadták, az egész törvényről is szavaztak – a fenti eredménnyel. Marián Kollár, az orvosok szakszervezetének vezetője elégedettségét fejezte ki a tervezettel kapcsolatban.

A kormány memorandumára alapuló javaslat értelmében az orvosok fizetése nőni fog, 2012. januárjától az átlagbérek 1,05-1,6 százalékát kapják majd, idővel pedig tovább emelkedik a bérük. Jelenleg mintegy 7400 orvos és fogorvos dolgozik a szlovákiai kórházakban, bérük 1000 euró környékén mozog. Januártól az alapfizetés prémiumok nélkül legalább 807 euró lesz, júliustól pedig havi 923 euróra számíthatnak. A speciális képesítéssel rendelkező orvosok 1230, majd 1461 eurót keresnek havonta. A béremelés 31 millió koronás befektetést igényel az állam részéről.

Az elfogadott intézkedéscsomag része egy, a munkatörvénykönyvet módosító passzus is, amely részletesebben taglalja az orvosi munkakörökre való intézkedéseket. Ennek értelmében az orvosok bizonyos számú túlóra elérése után fizetett szabadságra tarthatnak igényt.

Az orvosok szakszervezete és az állam között komoly konfliktusokat okozott a memorandum elfogadásával kapcsolatos huzavona, a hétvégén Kollár még azt is kilátásba helyezte, hogy a kórházakba visszatérő 1200 orvos ismét sztrájkba kezd. A tiltakozásba 2400 orvos kapcsolódott be, a demonstrálók fele egészen a végsőkig kitartott a szakszervezet követelései mellett, és csak akkor álltak ismét munkába, mikor a kormány elfogadta az orvosok követeléseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik