Belföld

Megfélemlít a jogvédő?

Az adatvédelmi biztos jogsértőnek tartja, hogy utódja kinevezése előtt válogat a munkatársak között.

Péterfalvi Attila (a képen) januártól kilenc évig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot irányítja, de még annak a Jóri Andrásnak a hivatalvezetője, aki felhívta a figyelmét, jogellenes, hogy az új szervezetnél ötven emberből csak harmincnak kínált valamilyen státust – írja a Népszabadság.

Az adatvédelmi biztos egyetlen ember elbocsátására sem lát okot. Szerinte Péterfalvi azzal, hogy kinevezése előtt konkrét ajánlatot tett a kiválasztottaknak „egyes munkavállalókat megfélemlít”, hiszen mindenkinek joga van a „folyamatos közszolgálati jogviszonyhoz”. Jóri András felszólította Péterfalvit, hagyjon fel a „munkavállalók és köztisztviselők zaklatásával”.

Szerinte a hivatalvezető magatartása” többszörösen jogszabálysértő, jogellenes és etikátlan”, Péterfalvi nem készíthetne listát, főleg nem az igazságügyi tárca munkatársának jelenlétében, hiszen az adatvédelmi hatóságnak adott esetben vizsgálnia kell majd a minisztérium tevékenységét is.

Jóri szerint azok, akiket Péterfalvi nem vesz át, kártérítési igénnyel léphetnek fel. A munkáltatói jogok jogosulatlan gyakorlása miatt perek sora indulhat, a várható elbocsátások módja ugyanis az uniós joggal és az emberi jogok európai egyezményével is ellentétes lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik