Belföld

Megépítik a mélygarázst, méghozzá az erődben

Mélygarázs épül Győr történelmi környezetében.

Vége a találgatásoknak, megszületett a döntés. Az egykori piactéren, a Dunakapu tér alatt akár már 2013-tól parkolhatnak az autók, a feltárt, XVI. századi erőd falai között. Hárommilliárd forintot is meghaladhatja a Dunakapu tér és környezetének fejlesztése, melyről a hosszú viták után végre döntés született. Az egykori piac placc alatt 230 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki és egy rendezvénytér is a tervek között szerepel.

 

Megőrzik a múlt értékeit

A feltárt értékek azonban nem vésznek el, a megmaradt várrészeket egyrészt egy üveglapon keresztül a Stelczer utca folytatásában, másrészt pedig közvetlenül a garázsban tekinthetik meg az érdeklődők. Az ásatás kezdetén sokszor hangos volt a sajtó a győriektől, hiszen a lokálpatriótákban félelmet keltett, hogy a történelmi belváros egyik ikonikus helyszínét megölik a modern elképzelések. Bolla Péter, kabinetfőnök azonban úgy nyilatkozott, hogy a város vezetése számára korábban sem volt kérdés, hogy megőrizzék a megyeszékhely értékeit. És erről tanúskodnak a látványtervek is.

Rá sem fogunk ismerni…

A beruházásnak több fázisa van. A tér híd felöli részét például lépcsőzetessé alakítják, továbbá korzót alakítanak ki a Dunapart Rezidenciától egészen a térig, de papírforma szerint a környező utcákat is rekonstruálják a projekt egy-egy elemeként. És ezzel még nincs vége az átalakításoknak, hiszen a Vaskakas-kút, és a Pálffy-Schwarzenberg-szobor is új helyre költözik, a kulturális rendezvényeknek helyet biztosító színpadok pedig a Teleki utca felöl kapnak területet.

Értékmentés 800 millióból

Becslések szerint a munkálatok akár már 2013 nyarára befejeződhetnek. Az önkormányzat pedig a feltárt erőd maradványainak bemutatására európai uniós pályázatot nyújt majd be, amellyel 800 milliós támogatást kíván szerezni az értékmentésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik