Belföld

Vértes András bércsökkenést vár jövőre

A GKI elnöke szerint Fellegi Tamás lemondása azt jelenti, hogy szétesőben a kormányzás.

Kapcsolódó cikkek

Vértes András a Magyar Hírlapnak azt mondta: újra kell alakítani a gazdaságpolitikát, „a hibás lépések miatt ugyanis zsákutcába jutottunk”. A magyar érdek az lenne, ha a kormány gyorsan megállapodna a Nemzetközi Valutaalappal, ám ez nem lesz könnyű. Magyarországnak – számításai szerint – ötmilliárd euró hitelre lenne szüksége. Az ilyen források négyszázalékos kamatszintje jóval kedvezőbb a nyolcszázalékos államkötvényhozamoknál – tette hozzá.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint hiteltelenné teszi hazánkat, ha nincs világos vonalvezetés, márpedig nincs. „Nem lehet egyik nap szidni az IMF-et, harcolni a pénzvilággal, másnap pedig bejelenteni, hogy szükség van a valutaalapos hitelre.

Vértes András a kormány 0,5–1 százalékos növekedési jóslatát is merésznek tartja, szerinte jövőre még jobban visszaeshet a hazai fogyasztás, s nincs beruházási kedv a vállalatok körében. Az adójóváírás intézményének megszüntetése miatt reálbércsökkenés várható. Az elnök kitért arra is, hogy meg kell szavaznunk az uniós alapszerződés módosítását, amely csökkenő szuverenitásért gazdasági és pénzügyi stabilitást nyújt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik