Belföld

Ketyeg Orbánék órája

Ezt a kormányt le kell váltani, közölték a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői, és mozgósítást hirdettek.

Mától nyíltan az Orbán-kormány menesztésén munkálkodik és több akciót is tervez a közeljövőre a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A mostanra országossá vált, több tízezer tagú szervezet bevet minden demokratikus eszközt, hogy elérje a célját – mondta Székely Tamás, a mozgalom egyik társelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke.

Székely Sándor (szintén társelnök) elmondta, több akciót is szerveznek:

1. Plakátkampányt indítottak. Volna. A plakátok ugyanis elkészültek, de amikor a reklámfelületek tulajdonosa meglátta a plakátot, visszakozott, mert nem merte kitenni. A Szolidaritás ennek ellenére mindent megtesz, hogy a plakátokat láthassuk majd a közterületeken.

2. Arra kérik a tagokat és a szimpatizánsokat, hogy december 17-én délben álljanak ki városuk főterére vagy a polgármesteri hivatal elé, s ezzel is mutassák meg: a mozgalom él és aktív. Szombaton derül ki, mely városokban tartanak demonstrációt, az azonban már biztos, hogy Budapesten a Blaha Lujza és a Széll Kálmán téren, Békéscsabán,  Szegeden, Szolnokon, Ózdon, Egerben, Kecskeméten, Baján, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben, Nyíregyházán, Kaposváron, Szombathelyen, Győrben, Sopronban, Veszprémben, Pécsett, Ajkán, Esztergomban, Barcson, Várpalotán, Tatabányán és Székesfehérváron gyűlnek össze a tagok.

3. Bródy Jánosnak a „Lesz még magyar köztársaság!” című dalára készítenek egy videoklipet.

A dalhoz kapcsolódva arra kérnek mindenkit, hogy kamera előtt mondják el egy mondatban, miért szeretik a Magyar Köztársaságot, és küldjék el nekik a filmecskét. Ebből fognak kilpet készíteni a dalhoz. A szórakozóhelyeket pedig azzal fogják megkeresni, hogy szilveszterkor a Himnusszal együtt ezt a videót is játsszák le.

4. „Ketyeg Orbánék órája” címmel kiáltványt készítettek, amiben leírják, miért is kell szerintük lemondaniuk Orbánéknak. Az embereket arra biztatják, hogy támogatásuk jeleként írják alá a petíciót.

A négy társelnök közül csak ketten vehettek részt a sajtótájékoztatón, ugyanis Kónya Péter és Árok Kornél a jelenleg hatályos alkotmány értelmében – azért, mert rendvédelmi dolgozók – nem politizálhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik