Belföld

Fiatalok randalíroznak Fehérváron

Félelemben tartják a Lövölde úton és környékén élőket.

Néhány hónapja szoktak a fiatalok a házukhoz. Az addig békés környék élete, azóta pokollá változott. Rongálnak, hangoskodnak, szombaton este a ház oldalában összegyűjtött leveleket gyújtották meg. Egy kb. 3 méter átmérőjű tűz az épület közvetlen közelében égett, a lakók oltották el, hogy ne érje el a házat. Fenyegetik az idős embereket, és már a fiatal, erejük tejében lévőket is olyan szavakkal illetik, hogy az nyomdafestéket nem tűr- mondta el a Fehévár24-nek Tóth Tibor.

“A kör alakú tűz nem lehetett véletlen”- mondják a lakók.

Tóth Tibort az után kerestük meg, hogy panaszlevelét a Fejér Megyei Hírlap kedden közzé tette.

Lapunknak az egyik ott élő azt mesélte: ha őket nem is merik bántani, akkor az értékeiket teszik tönkre. Az autója kerekéről rendszeresen ellopták a szelepkupakot, több autó kerekét leengedték, és rövid idő alatt két jármű gumiját szúrták ki, de az is előfordult, hogy az autó antennáját törték le.

Egy fiatal nő a szemben lévő lakótelepen arról panaszkodik, hogy félnek éjszaka hazamenni, mert ott is jelen vannak a randalírozók.

Nem jó ujjat húzni velük- mondja egy idős ember, aki mint a legtöbben a telepen, a neve elhallgatását kéri. 20 éve él itt, mindent szépen felújítottak, és csak meg kell nézni a játszóteret, rongálják a játékokat, a kerítést berugdalták, ott ülnek nagy gyerekek a kicsik hintáján, és nem lehet nekik szólni- panaszolja.

Az autórongálás miatt szóltak már többször a rendőrségnek, de tettes hiányában megszüntették a nyomozást. A hangoskodás miatt is többször kértek segítséget, ám hiába, újból és újból kezdődik. Elegük van, nem akarják, hogy gettó legyen a lakótelepük- hangsúlyozza Tóth Tibor.

Tóth Tibor mutatja a rongálások nyolmait

Csak egy autó kerekének a kilyukasztásáról és az avartűzről tud a rendőrség. Igaz, hogy az autó tulajdonosának az után is kiszúrták újra a két kerekét, hogy újakat tett fel, ezért úgy gondolják az ügy mögött személyes bosszú áll. Hangoskodás miatt azonban egyetlen bejelentés sem érkezett- mondta Németh-Kész Mónika, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Korábban a fiatalok pár házzal odébb a tízemeletes soron randalíroztak. Ott a férfiak őrszolgálatot szerveztek, elkergették őket, onnan szoktak át a Lövölde útra, és a környéken lévő telepre. A városi polgárőrség titkára szerint is csak a lakosok összefogása segíthet.

Két napja a rendőrségtől kaptak értesítést, azóta esténként kijár oda. Ő is azt tapasztalta, félnek az emberek. “A zsiványokat azonban meg kell fogni. Nagyon sok fiatal van, üldögélnek a kocsmában. Menjenek ki, és kérdezzék meg az ott ólálkodóktól, hogy mit keresnek a kocsik körül, vagy hívják azonnal a 107-et, illetve a polgárőröket a 0620-9159184-es számon”- hangsúlyozza Pintér László a Városi Polgárőrség tikára.

Félnek a megtorlástól, a lakók ezért nem szervezkednek. Azt tervezik, hogy a következő lakógyűlésen felvetik a témát, és várhatóan az önkormányzati képviselőtől kérik majd, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a rendőri járőrszolgálatot is erősítsék meg- mondja Tóth Tibor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik