Belföld

Egymilliót érő malackázás és szexuális zaklatás

Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Honda Hungary Kft.-re, mert a cég egyik munkatársát szexuálisan zaklatta egy kollégája - írja a Népszabadság.

A nő idén márciusban fordult a hatósághoz azzal a panasszal, hogy az akkoriban általános igazgatóként dolgozó férfi kollegája rendszeresen megjegyzéseket tesz a ruhájára, az alakjára és a szexuális életére. Előfordult, hogy a férfi más munkatársak előtt „kutyuskának”, „malackának” és „kislánynak” nevezte a női kollegákat – olvasható a hatóság napokban nyilvánosságra hozott határozatában. A panaszostól egyszer konkrétan megkérdezte, hogy lefekszik-e vele, egy másik alkalommal pedig arról faggatta, hogy szokott-e szexuális életet élni reggelente, mert ha nem, akkor ő szívesen lenne a partnere ebben.

A nő először személyesen kérte meg a kollegáját, hogy változtasson a magatartásán, aztán a vállalaton belül etikai bizottsági vizsgálatot kezdeményezett. A vizsgálat eredményével azonban nem volt elégedett, ezért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. A tanúvallomások alapján megállapították, hogy kollegája szexuálisan zaklatta a nőt, a munkáltató pedig megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy nem biztosított hatékony védelmet a panaszosnak. A hatóság az egymillió forintos bírság kiszabásakor figyelembe vette, hogy a zaklatás fokozatosan bontakozott ki és hosszú időn keresztül tartott, valamint azt is, hogy a munkáltatónak lett volna módja kivizsgálni az ügyet és határozottabban fellépni, ehelyett azonban elkendőzni igyekezett a történteket. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forintos bírságot szabott ki – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik