Belföld

A technológia mérföldkövei kémikus szemmel

A technológiai fejlődések hátterében álló kémiai felfedezésekkel ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjába a Kémia Nemzetközi Éve szegedi zárórendezvényeként kedden megnyílt kiállításra.

A több mint harminc poszterből álló tárlat érdekes képekkel és leírásokkal próbálja bemutatni, hogy a kémia milyen alapvető fontosságú a technológia fejlődése szempontjából. A Németh Veronika tanársegéd és hallgatója, Rideg Nóra által összeállított tárlat négy témakör köré csoportosítva ismerteti, miként járult hozzá a tudományág a közlekedés és energiaellátás, az információáramlás és kommunikáció, az egészségügy, valamint a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődéséhez.
A kiállítás látogatói megtudhatják például, hogy az újonnan kifejlesztett, illetve továbbfejlesztett anyagok miként forradalmasították a közlekedést. Kiderül, milyen kémiai felfedezések állnak a mozi, a televízió, a számítógép működésének hátterében, és hogyan járult hozzá a vegytan a gyógyítás és a diagnosztika az elmúlt száz évben végbement robbanásszerű fejlődéséhez vagy segítette, hogy a mezőgazdaság termelése kövesse a Föld növekvő népességét.
A  tárlat megnyitóján mutatták be Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor és Gunda Tamás Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyvét is.
Mint Fülöp Ferenc akadémikus elmondta, a világban kritikusan és nyitott szemmel járó szerzők száz témát választottak ki. A mintegy hatszáz oldalas kötet – melyet szerzői az érdeklődő átlagembereknek szántak – négy nagy fejezetben mutatja be a kémiához, például az élelmiszerekhez vagy a gyógyszerekhez kapcsolódó tévhiteket.
Jogos-e a mesterséges anyagoktól való félelmünk? Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású “csodaszerek” szedése? Valóban a “bio”-é a jövő az élelmiszerek és az üzemanyagok terén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, akik olvashatnak a fukusimai és a csernobili atombalesetekről és a tiszai ciánszennyezésről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik