Belföld

Kiemelt egészségügyi ellátás az olimpikonoknak

A jövő évi londoni olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók kiemelt egészségügyi ellátásban részesülnek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban hétfőn aláírt megállapodás értelmében.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szócska Miklós, a Nefmi egészségügyért felelő államtitkára, Szekeres Pál, a Nefmi sportért felelős helyettes államtitkára és Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) főigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumokat. A rendezvényen részt vett Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetője is.

A MOB 300 élsportolót, az MPB pedig 50 versenyzőt nevez meg, akik részesülhetnek a kiemelt ellátásban. A megállapodás értelmében a Sportkórház december 20-tól 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet, s leszerződik tíz kórházzal, amelyek szintén kiemelt ellátást nyújtanak majd a sportolóknak.
“A rendszerben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is szerepel, legfőképp azért, hogy az ellátás szabályszerűsége biztosítva legyen” – mondta Réthelyi Miklós. – “Bízom abban, hogy ezzel a megállapodással komoly segítséget tudunk nyújtani a sportolók olimpiai felkészüléséhez.”

A kormány november 11-én döntött az olimpiára és a paralimpiára való sikeres felkészüléshez szükséges korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli egészségügyi ellátás biztosításáról.
A hétfőn aláírt dokumentumok értelmében egységes szisztéma alakul ki a kerettagok felkészítése, vizsgálata és szükség esetén kezelése érdekében, s a 24 órás telefonos ügyfélszolgálati rendszer segítségével a sérülés vagy egyéb betegség miatt felkészülésében akadályoztatott sportolót azonnal a megfelelő ellátást nyújtó egészségügyi intézménybe irányítják. A kiemelt ellátást országosan végző tíz intézmény: az Országos Sportegészségügyi Intézet, az orvosegyetemek klinikái (Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged), az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a tatai Kastélypark Klinika Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik