Belföld

Az osztrák síszezonra nincs elég szakács és pincér

pincer(1024x768).png (pincér)
pincer(1024x768).png (pincér)

A téli üdülési szezon kezdetén az osztrák szállodások, vendéglő tulajdonosok intenzíven keresik a szakképzett munkaerőt.

A nyáron takarékon üzemelő vagy éppen zárva tartó tiroli síparadicsomok december közepétől kapcsolnak nagyobb fokozatra. A hóban reménykedő vendéglátók így november végétől folyamatosan egyre bővítik alkalmazottaik körét. A Karácsony és Szilveszter amolyan szezonkezdetnek számít, januárban már teljes kapacitással dolgoznak a szállodák. Ausztria sajátossága, hogy a Fertő tó körüli, elsősorban a kora nyártól késő őszig tartó turistadömping Burgenlandban ilyenkor már lecsengőben van. A turisztikai ipar napszámosai tehát, akik tapasztalatot szereztek Burgenlandban télen felkerekednek és átköltöznek Ausztria tulsó szegletébe.

Nem csak magyarok, szlovákok, csehek és lengyelek is szép számmal kötnek ilyenkor vándorbatyut. Az osztrák munkaerőpiac májusi liberalizálásával maga az osztrák munkaügyi hivatal is aktivan segíti a külföldi munkavállallókat, hogy kenyérkeresetre találjanak a síterepeken.

A szállás többnyire biztosított, van ahol ingyenes, viszont kevesebb a bér, másutt jutányos áron hozzáférhető. Az étkezéssel hasonló a helyzet. Szabadság a szezonban nemigen van: ilyenkor 2-3 hónapos folyamatos távollétre kell készülniük az itthon maradt családtagoknak. A fizetés vonzó: helytől és beosztástól függően 800 és 1800 euró között lehet megkeresni egy hónapban legálsan, ennél többet jobbára csak azoknak a vendéglátóipari szakembereknek fizetnek, akiket régebbről ismernek, munkájukban teljes mértékben megbíznak.

Az osztrák munkaügy jelentése szerint idén különösen nagy szezonra készülnek a legkedveltebb téli üdülőhelyeken. Nagy a munkaerő ínség Salzburg tartományban és Tirolban, ahol eddig is szívesen alkalmaztak szakképzett vendéglátósokat.

A legnagyobb hiány jó szakácsokból van, de keresnek recepcióst, pincért, takarító személyzetet is.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik