Belföld

Jön a kétszintű egészségügy?

Magánorvoshoz az járhat, akinek a munkáltatója betegségbiztosítást köt.

A módosított szja-törvény alapján a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentes lesz.  A szegényeké lesz a fapados állami, a gazdagabbaké a magánrendelés. Így magyarázta a döntést a Népszavának a szocialista Kökény Mihály.

A volt egészségügyi miniszter szerint nem kétséges, mely cégek, mely dolgozóinak kötnek majd magánbiztosítást. A jómódúak magasabb szintű egészségügyi ellátást kapnak majd, mint a normál járulékfizetők. Meglepő, hogy a Fidesz a profitorientált magánbiztosítóknak kedvez, hiszen ellenzékben még ágált ellenük – tette hozzá. Kökény Mihály kifogásolta azt is, hogy az önkéntes egészségpénztárak nem érintettek az adómentességben, holott azok nem nyereségérdekeltek, ellentétben a magánbiztosítókkal.

Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan a magánszolgáltatók piacának támogatása, amikor az egészségügy finanszírozása nem elegendő a rendszer fenntartásához, a lakosság nagy része nem kap megfelelő kezelést. Nyilvánvaló, hogy a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorulóknak a romló körülmények között működő állami egészségügy marad, hosszú várólistákkal, egyre kevesebb szakemberrel. Ez a lépés mélyen igazságtalan és antihumánus – summázta Kökény Mihály a Népszavában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik