Belföld

Interaktív kiállítás nyílik a soproni bencés kolostor kerengőjében

A soproni Fő téren álló bencés templom építészeti és történelmi értékeit jövőre interaktív állandó kiállításon mutatják be a szakrális épülethez tartozó kolostor kerengőjében és káptalantermében.

A gótika és a barokk jegyeit viselő műemléktemplomot részlegesen felújították, fűtését, világítását korszerűsítették, szentélyét restaurálták – mondta a templomigazgató az MTI-nek hétfőn.
Horváth László ismertetése szerint jövő tavaszra számítógépes terminálokat helyeznek el a templomtérben, amelyek több nyelven tájékoztatják a látogatókat az épület történetéről és képzőművészeti értékeiről, egyebek között arról a 14. századi freskóról, amely egy boltív mögül került elő a rekonstrukciót megelőző műemléki feltáráskor.
Jövőre már látogatható lesz az ősszentély is, amelyre a régészeti kutatás alkalmával bukkantak a szakemberek. Az ősszentély közelében a gyerekek számára különleges látványosságot alakítanak ki: bábokkal elevenítik meg a templom történetének jeles eseményét, III. Ferdinánd 1625-os megkoronázását. Ezen túl életre keltenek egy legendát a templom építésének kezdeteiről. Eszerint kecske kapart ki a földből egy ládát és a benne őrzött kincsekből emelték a szakrális épületet, amelyet máig Kecske-templomnak is neveznek. A valóság azonban távol áll a legendától, mivel az elnevezés a 14. századi építtető Kecskés családról emlékezik meg – jegyezte meg a templomigazgató.
A káptalantermet is érintette a felújítás, ennek keretében láthatóvá tették a terem kerengőre néző gótikus ablakait. A kerengő és a káptalanterem kiállításnak ad majd helyet, részben a ferences, részben a bencés múlt főbb történéseit tárják ott a látogatók elé, mivel a templomban négy évszázadon keresztül a ferencesek szolgáltak, 1802 óta pedig a bencések használják.
Az építészeti örökség megóvását, az épületegyüttes értékeihez méltó környezet visszaállítását 164,6 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A támogatás a 200 millió forintos beruházás döntő hányadát teszi ki, a fennmaradó részt a tulajdonos Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság adta hozzá. A beruházással a műemlék-együttes turisztikai vonzerejét is szeretnék növelni.
Hasonló céllal létesítenek múzeumi boltot, ahol egyebek között a kecske legendát őrző helyi különlegességeket, kecskecseppet és kecskeszarvat kínálnak majd. Az előbbi könnyű likőr lesz nőknek, az utóbbi erősebb, markánsabb ital férfiaknak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.