Belföld

Hétköznapi őrületek a kisszínházban

24.hu
24.hu

2011. 12. 12. 06:00

Hétköznapi őrületek címmel mutatják be pénteken este a kisszínházban Petr Zelenka komédiáját, amelyet a prágai Dejvické Színház megrendelésére írt, és amelyet saját rendezésében mutattak be 2001-ben.

A darabot Szegeden Balikó Tamás állította színpadra és négy alkalommal láthatják majd a nézők.

A darab nem szokványos komédia, sok fájdalom, szívszorító pillanat is van benne, sokszor nem lehet tudni, sírjunk vagy nevessünk rajta. A sokszereplős, kacagtató komédia középpontjában álló harmincas Petr, akit barátnője elhagyott, azon kapja magát, hogy szomszédjait kukkolja – az ő kérésükre. Azonban ebben a világban nem kizárólagos az őrültség, itt mindenki bolond egy kicsit: apja, akinek legnagyobb aggodalma, hogy vajon egy villanykörte belefér-e az ember szájába; anyja, aki kényszeresen újságkivágásokat gyűjt, valamint hobbiból véradásra jár; jó barátja, aki a porszívóval tart fent meglehetősen intimnek nevezhető kapcsolatot; főnöke, aki a kisfiúkat szereti, szintén rendhagyónak nevezhető. Mintha mindenki megbolondult volna kicsit. Szülei, barátja, barátnője, szomszédjai és a főnöke. De ők ugyanezt gondolják róla és egymásról is. Mindegyikük tökéletesen érthető okokból, logikusan viselkedik úgy, ahogyan viselkedik. A saját szempontjából. A bolond a másik ember. Zelenka hősei a hétköznapi abszurditások foglyai. Szívszorítóan mulatságosak és szeretni valóan esendőek. Az elsőre abszurd történet a végére valósággá válik és kiderül, hogy mi tartja össze ezt a világot. A mai élet mozaikjaiból építkező darab olyan elgondolkodtató művészet, amely hű tükre korunknak. Az időnként trágárrá váló nyelvezete miatt Szegeden 16-os karikával játsszák, azaz a gyermekkorú nézőknek nem ajánlják.

A főbb szerepekben Pindroch Csabát, Fekete Gizit, Ádám Tamást, Erdélyi Timeát és Kárász Zénót láthatja a közönség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.