Belföld

Audi: ünnepekben gazdag esztendő

Évet zárt a győri Audi Hungaria. 1,9 millió motort gyártottak idén és decemberben már 7400 munkatársat foglalkoztattak.

Az évzárót ugyan Thomas Faustmann nélkül, de az ügyvezetők társaságában tartották a győri gyárban. Achim Heinfling, motorgyártásért felelős igazgató kezdte a beszédek sorát, aki elmondta, hogy az idei esztendő számos évfordulót és ünnepet hozott az Audi Hungariának. Például 2011 áprilisában gurult le a 20 milliomodik motor, novemberben a 10 milliomodik 4 hengeres motor, 10 éves jubileumát élte a motorfejlesztés.

Alapkőletétel, miniszterelnökkel

A nagy giga-beruházás, a komplett járműgyártó központ alapkövét is ebben az esztendőben helyezték el, Orbán Viktor jelenlétében. Örvendetes, hogy ez a fejlesztés is rohamléptekben magasodik a megyeszékhelyen: a nemzetközileg is egyedülálló festőüzem már elkészült, jelenleg a berendezések beszerelése zajlik, emelett már áll a présüzem és a karosszériagyártó részleg, de a 1,1 kilométeres bázis, központi csarnokának alapozását is megkezdték a szakemberek. Achim Heinflig hozzátette, hogy vannak olyan területek is, amiről kevesebb szót ejtenek év közben, de ezek is fontos egységei a vállalatnak: például a CKD, mely darabokra szedett motorok csomagolását és szállítását jelenti, elsősorban Kínába és Indiába. E téren is tartotta pozícióját az Audi, hiszen egy nap közel 500 ilyen bontott motort dobozoltak a cégnél, ami ugyancsak kiemelkedő teljesítmény.

Az árbevétel rendben, 7400 embert foglakoztatnak

Dr. Johannes Roscheck pénzügyekért felelős igazgató konkrét számokat ugyan még nem közölt a média munkatársainak, annyit azért elöljáróban elmondott, hogy ez egy jó év volt az Audinak, a termelési darabszámot és az árbevételt illetően is. A statisztikák azt mutatják, hogy mindenképpen jobb adatokat könyvelhetnek el, mint 2010-ben. Bővebb információkat majd márciusban, az ingolstadti beszámoló után tudhatunk meg. És ha már az Audiról van szó, Győr tekintetében mindenképen érdemes megemlíteni a foglalkoztatottak létszámának bővítését. A társaság szeptemberben köszöntötte 7000. dolgozóját, most decemberben pedig már 7400-as létszámmal büszkélkedhetnek. Ami kiemelkedő, hogy jelenleg 1000 szakmunkástanulót foglalkoztatnak – ezt már Rozman Richárd személyügyért felelős igazgató mondta, aki hozzátette, hogy jövőre újabb 250 szakmunkástanulót szeretnének az Audi csapatában köszönteni. A képzés mindig is fontos volt a cég életében, ezt bizonyítja az is, hogy jövőre 60 tanteremben, 500 képzést és 5 új szakmát indítanak, így összesen 13 szakmával fognak a fiataloknak lehetőséget nyújtani. A Széchenyi István Egyetemmel természetesen marad a töretlen együttműködés, január 1-től nemcsak tanszék, hanem már tanszékcsoport, azaz 3 tanszék indul az intézményben.

Húsz új motortípus gyártását kezdik el jövőre

A találkozó végén Heinfling a jövőre vonatkozó tervekről beszélt. Az igazgató elmondta, hogy az innováció továbbra is szerepet kap az Audi nagyra törő terveiben. 20 új motortípus sorozatgyártását fogják elindítani, ami darabszám növekedést is jelent. A gazdasági pozícionáláson túl természetesen a társadalmi szerepvállalásból is kiveszi a részét a cég, a sport és a kultúra továbbra is az Audi pártfogoltjai lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik