Belföld

Megvan Salomvár polgármestere

Két zalai és egy békési településen tartottak vasárnap időközi választást.

A korábbi testület októberi önfeloszlatása miatt választottak vasárnap új polgármestert és képviselőket a Zala megyei Salomváron, ahol tavaly októberben az országban egyedüli esetként elmaradt a képviselő-választás. Nagy Szilvia, a település jegyzője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy három független jelölt közül Árvay Sándort választották meg Salomvár új vezetőjének. A voksoláson a szavazásra jogosultak 42 százaléka, vagyis 208 szavazópolgár vett részt, közülük kilencvenkilencen támogatták a nyertest. Hét független jelölt közül négy új képviselőt is választottak a szavazók.

Salomvár volt 2010 októberében az egyetlen település Magyarországon, ahol – elegendő jelölt hiányában – elmaradt az egyéni listás képviselő-választás, csak polgármesterre lehetett szavazni. A 61 százalékos részvételi arány mellett négy jelölt közül 41 százalékos szavazati aránnyal nyert Mónok István volt polgármester, aki a mostani fordulóban polgármester- és képviselőjelöltként is újból megmérette magát. A községben a négy képviselői helyre tavaly októberben csak három jelölt volt, ezért decemberre halasztották a választás napját. Az akkor megszavazott képviselő-testület alig tíz hónapig működött, idén október negyedikén a testület az önfeloszlatás mellett döntött, mert a polgármesterrel nem kívánt tovább együtt dolgozni.

Magyarföld, Kevermes

A Zala megyei Magyarföldön a független Tolnai Istvánné váltja a polgármesteri székben a színművészként ismert Rátóti Zoltánt, aki elfoglaltságai miatt öt év után szeptemberben lemondott. A  település 57 választópolgára közül 48-an szavaztak, ketten azért nem adhatták le voksukat, mert nem volt náluk arcképes igazolvány. A szavazók közül 27-en támogatták Tolnai Istvánnét, a szintén függetlenként induló Kállai Csaba 21 voksot kapott – mondta el Horváth Attila körjegyző az MTI-nek.

Ugyancsak független polgármestert választottak a Békés megyei Kevermesen, ahol 869-en vettek részt, hét voks érvénytelen volt. Az első helyen végző Lantos Zoltán alpolgármesterre, a település megbízott vezetőjére 498 választó szavazott, Lévai Lajos (Fidesz), az előző ciklus alpolgármestere, önkormányzati képviselő 266, a független Tarr Józsefné a falu egykori polgármestere 36, a szintén független Vezér Mihály Mátyás pedig 62 voksot kapott – közölte Kerekes György jegyző. A 2200 lakosú Kevermesen azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a nagyközséget tizenhárom esztendeje irányító Bugyi Ferenc lemondott posztjáról, miután az Orosházi Városi Bíróság hűtlen kezelés miatt bűnösnek mondta ki nem jogerős ítéletében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik