Belföld

Zaklatás-e 260 SMS naponta?

Van bíró, aki szerint az apa azért üthet, hogy egyben tartsa a családot. A családon belüli erőszakot érintő eljárások egy részét kifogásolja a Patent Egyesület.

A családon belüli erőszakkal foglalkozó állami szervek, szakemberek felelősségét firtatná a Patent Egyesület.. Céljuk rászorítani a szolgáltatókat – többek között ügyészeket, bírákat, rendőröket – hogy megfelelően kezeljék az ilyen ügyeket. Kuszing Gábor, a Patent tagja elmondta, gyakori, hogy akár igazságügyi szakértő ellen is eljárást kezdeményeznek. Elszomorítónak találja, hogy Magyarországon e sokakat érintő téma nem jut el a megfelelő szintre. Szerinte Amerikában is akkor változott meg az érintettek hozzáállása, amikor pénzbüntetéseket varrtak az igazságügy nyakába.

Noémi esete

Egy bántalmazott 35 év körüli nő elmesélte az ügyét. Hogy ne származzon problémája, csak Noéminek nevezzük. “Négy éve tart a rémálom, amit a férjem miatt kell átélnünk a kislányommal. A férfi évek óta bántalmazott: fojtogatott, brutálisan megvert a gyerek előtt, vagy éppen bezárt a házba. A lányom fejét pedig rendszeresen a víz alá dugta, ha „rosszul” viselkedett. Többször megpróbáltam hatni rá, sikertelenül. Még a testvérével is beszéltem, remélve, hogy ő hatással lesz rá, de ő inkább elárult neki, ami miatt szintén kaptam. Nem volt más választásom, hát a rendőrséghez és a gyámhatósághoz fordultam” – emlékezik Noémi.

Menekülés

A hatóságok nem segítettek a fiatal nőnek, így az anyjánál keresett menedéket, közben beadta a bíróságra is az ügyet. „Hogy a lányomnak ne kelljen találkozni az apjával, akitől rettegett – átírattam egy vidéki oviba, és a lakcímbejelentőn is anyukám címére írattam. Ezért a lépésemért megrótt a bíróság, mondván,ehhez az apuka beleegyezése is kellett volna . Kénytelen voltam visszaíratni a budai oviba a kislányt, hogy az apja gyakorolni tudja a szülői jogait.

Gyermekelhelyezési kérelmet is benyújtottam, de mivel a bíróság szerint a férjem szimpatikus, nyugodt ember, ráadásul a bírónő szemében én csak egy hisztérika vagyok, ezért az apánál helyezte el a gyereket. Idézem: „Ha egy pofon elcsattan, nem gond, minden családban előfordul, az apukának agressziót kellett alkalmaznia, hogy egybetartsa a családot”. Ez persze nem került be a jegyzőkönyvbe.

A férfi egy bizonylatot is aláíratott Noémivel, amiben megegyeznek, hogy egy hetet az apa felügyeli a kislányt, egy hetet pedig az anya. Így a már négy éve húzódó ügyben a most már kilencéves kislány folyamatosan ingázik.

Fél a gyerek

Hiába támasztotta alá a szakértő, hogy a kislány fél az apjától, és nem akar vele lenni, mindezt a bíróság figyelmen kívül hagyta. A férfi ügyvédje a Magyar Államkincstárnak ( MÁK) is eljuttatott egy levelet, amiben azt kérte, hogy inkább ügyfelének utalják a családi pótlékot. Mivel nem tudtak megegyezni (mert a férfi nem írta alá a papírt), így a MÁK nem tudta kettéosztani a pénzt, helyette a hivatalban úgy határoztak, hogy ezután a férj kapja a teljes összeget, hiába az anyuka fizeti a közben iskolássá vált kislány dolgait. A bíróság újfent megrovásban részesítette Noémit, amiért egy parkolóban kiabált férjével, aki nem akarta elengedni.

Ekkor került látókörébe a Patent Egyesület, amely segített neki, hogy ne polgári, hanem büntetőperben folytatódjon az ügy. Másodfokon a bíróság öt pontban vádolja a férjet, ami között szerepel például kiskorú veszélyeztetése, agresszió, garázdaság. Remélik, hogy a 2012 januárjára kitűzött tárgyaláson pont kerül az ügy végére és a kislányt végérvényesen Noémihez kerül. A Patent a polgári ügyben hanyagul eljáró bírónőt és a rendőrséget is etikai eljárás alá vonatta. Felelősségüket az ügybe bevont szakértők segítségével vizsgálják.

Tömegügyek

Spronz Júlia, a Patent ügyvédje elmondta, tömegével érkeznek hozzájuk a Noémiéhez hasonló esetek. Az országban működő rendszer problémája, hogy nem jól kezelik a családon belüli erőszakot. „Egyik kormány sem próbálta eddig felhívni a közvélemény figyelmét a jelenségre. Hiába kérte eddig az egyesület, hogy legyen egy önálló törvény a családon belüli erőszak kapcsán, a kérésünket mindig elutasították”.

A családon belüli erőszakról bővebben előző cikkünkben olvashat!

Büntetés

Az ügyvédnő az FN24 kérdésére elmondta, hogy a legtöbb eset Gödöllőről és Dunaújvárosból érkezik. Sokszor gyerekek az ügyfelek, hiszen az anyák legtöbbször csak akkor fordulnak segítségért, ha a gyereket éri sérelem. Számos büntetőügyet vizsgáltak eddig, ahol kiderült, hogy a rendőrség hihetetlen kreativitással veri vissza ezeket az ügyeket. Egy 2008-ban érvénybe lépett törvény szerint, ahol közös gyerek van, ott nem lehet zaklatásnak venni, ha egy apa naponta 260 SMS-t is elküld a volt feleségének, mondván, csak a gyerekről érdeklődik. Mivel mindkét szülőnek láthatási joga van, a kapcsolattartást létre kell hozni a gyerek érdekei miatt. Ha ezt nem teszi lehetővé az adott szülő, aki éppen a gyereket neveli, azt szankcionálják, ami lehet megintés, de akár 500 ezer forintos büntetés is, ráadásul gyakori a felfüggesztett börtönbüntetés is. A Patentnél még nem találkoztak olyan esettel, ahol az efféle bejelentés miatt a bíróság ne ítélt meg volna valamilyen büntetést.

Esetek

Volt olyan esetük, amikor egy nő elmenekült a gyermekével a közös önkormányzati lakásukból. Miután a nő beperelte férjét, két évbe telt, mire visszakaphatta a lakást. Addig kénytelen volt anyaotthonról anyaotthonra járni. A lakást addig a volt férje szándékosan megrongálta, és a falon üzeneteket hagyott: „patkány, alkalmatlan vagy anyának, vesztes kutya, annyit érsz, mint egy szardarab”. A Patent Egyesület fényképekkel bizonyította a keletkezett kárt, ám a bíróság azzal utasította el a kérelmet, hogy a férj csupán a gyerekének akart „kedveskedni” az üzenetekkel és a feszültségét így próbálta levezetni.

Ez csak egy eset a sok közül. Volt már rá példa, hogy valakit a férje ollóval szurkált meg, vagy akit a vízbe akart fojtani, és még egy sokkolót is utánadobott. Minden esetben egyvalami volt a közös, hogy a bíróság könnyű testi sértés miatt emelt csak vádat.

Ne habozzon, ha bántják!

A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) 2006 októberében alakult a nők elleni erőszakkal már régóta foglakozó segítő szakemberekből, azzal a távlati céllal, hogy munkánk eredményeképpen a társadalom patriarchális berendezkedését felváltsa egy, a nők és a szexuális kisebbségek társadalmi egyenlőségén alapuló társadalmi rend. A jogsegély telefonon elérhető szerdánként 16 és 18 óra között, valamint csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06-70-252-5254 mobilszámon és a jog@patent.org.hu e-mail címen keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik