Belföld

Lázár: nem fognak többet keresni a képviselők

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem elvtelen béremelési javaslat a honatyák javadalmának rendezése.

Átlagosan nem fognak többet keresni a képviselők a javadalmazásukról szóló fideszes javaslat megvalósulása esetén, ugyanakkor a rendszer sokkal átláthatóbb lesz, megszűnnek a zavaros, visszaélésekre és a “trükközésre” lehetőséget adó viszonyok – hangsúlyozta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslat expozéjában csütörtökön a Parlamentben.

Mint mondta, tudja, népszerű úgy beállítani ezt az előterjesztést, mint egy “elvtelen béremelési javaslatot”, de alapos számításokat próbáltak végezni, hogy vajon nő vagy csökken a képviselők fizetése, és ennek eredménye szerint átlagosan nem fog változni a javadalmazásuk. A frakcióvezető megjegyezte, a képviselőktől sokszor azt hallja, hogy kevesebb lesz a fizetésük, vagyis a nyilvánosság és a képviselők véleménye köszönőviszonyban sincs egymással, ami szerinte éppen a javaslat “elvi helyességét mutatja”.

Mint mondta, a képviselőknek most 230 ezer forint körüli az alapbérük, de a különböző pótlékok miatt a 386 képviselő 386 féleképpen keres, 450 ezer forinttól 1 millió 200 ezer forintig.

A fideszes előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy a jövőben a képviselők a mindenkori helyettes államtitkárénak megfelelő, 747 ezer forintos javadalmazásban részesüljenek, ez számításaik szerint jelentős költségvetési többletterhet nem jelent. Ugyanakkor azt is kezdeményezik, hogy a visszaélésekre alkalmas pótlékok, trükközésre ösztönző rendszerelemek szűnjenek meg, alakuljanak át.

A Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: nagy erkölcsi dilemma, hogy a mai szociális viszonyok között egy bérrendezés aktuális lehet-e egyáltalán – miközben látják, mennyi a minimálbér, hogy emberek milliói szociális nehézséggel küszködnek, a sajtó pedig azt mondja, hogy “a pofátlan képviselők” megemelik a saját fizetésüket. Szerinte ugyanakkor a mai válságos helyzetben nem lehetőség, hanem kötelesség rendezni ezt a szimbolikus kérdést. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyettes államtitkárénak megfelelő javadalmazás azt is jelenti, hogy a képviselői fizetés a jövőben a közszolgálati illetményalap változásait követi majd, ami eddig is “leképezte” az adott társadalmi, szociális helyzetet.

Lázár János az új szabályok legfontosabb elvi céljának azt tartotta, hogy garantálja a parlamenti képviselő egzisztenciális függetlenségét, és olyan helyzetet teremtsen, amelyben a képviselőnek a trükközésre se szüksége, se lehetősége nincs.

Fontosnak nevezte, hogy javaslatban rendezik az eddigi a visszaélési pontokat: a gépjárműhasználat, az utazási költségtérítés és a lakhatás rendszerét. A javaslat szerint a jövőben az adóhivatal által meghatározott elszámolási keretek között kaphat üzemanyagkártyát a képviselő, illetve összvonalas bérletet is igénybe vehet. A lakhatás kérdését az Országgyűlés Hivatala magára veszi azzal, hogy szálláslehetőséget biztosít vagy akár középtávon lakásokat vásárol a képviselők számára – közölte Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője azt is jelezte, hogy a 200 tagú parlament bevezetésével átalakul majd a parlamenti munka, kevesebb képviselőnek, többet kell majd dolgoznia. Jelezte: az Országgyűlés elnöke javaslatot tesz majd az Országgyűlési törvényre, amely reményei szerint világosan fogalmaz majd arról is, hogy 200 tagú parlament esetében a képviselői tisztség nem fér össze mással.

Lázár János nyitottságot ígért a módosító javaslatokkal kapcsolatban, és arra kérte az ellenzéket, mérlegeljék annak a lehetőségét, hogy húsz év után rendet tehetnek ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik