Belföld

Két új mammográf üzemel Szegeden

Két új digitális mammográf révén tovább javul Szegeden az emlőrák diagnosztizálásának lehetősége; az egyik készülék a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendelőintézetébe, a másik a patológiai intézetben működő emlődiagnosztikai egységbe került.

A központ tájékoztatása szerint e módszer során is röntgensugárzást alkalmaznak, azonban 25 százalékkal csökken a sugárterhelés. A kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek tehát gyorsabban és pontosabban végezhetők el.
A közleményben kiemelték, hogy az emlőráknál – mint a legtöbb tumornál – a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, ezért nagyon fontos, hogy a 40 év feletti nők járjanak rendszeresen ellenőrzésre, illetve kétévente vegyenek részt az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatokon.
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 45 év feletti magyar nők csaknem 40 százaléka jár mammográfiai vizsgálatra, a fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia. A felmérés eredményei szerint a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi azt szükségesnek – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik