Belföld

Két új mammográf üzemel Szegeden

24.hu
24.hu

2011. 12. 08. 09:34

Két új digitális mammográf révén tovább javul Szegeden az emlőrák diagnosztizálásának lehetősége; az egyik készülék a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ rendelőintézetébe, a másik a patológiai intézetben működő emlődiagnosztikai egységbe került.

A központ tájékoztatása szerint e módszer során is röntgensugárzást alkalmaznak, azonban 25 százalékkal csökken a sugárterhelés. A kisebb expozíciós hibákat ki lehet küszöbölni, így a felvételek ismétlése elkerülhető. A mammográffal végzett mintavételek tehát gyorsabban és pontosabban végezhetők el.
A közleményben kiemelték, hogy az emlőráknál – mint a legtöbb tumornál – a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget, ezért nagyon fontos, hogy a 40 év feletti nők járjanak rendszeresen ellenőrzésre, illetve kétévente vegyenek részt az ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatokon.
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 45 év feletti magyar nők csaknem 40 százaléka jár mammográfiai vizsgálatra, a fiatalabb korosztály körében kevéssé ismert a mammográfia. A felmérés eredményei szerint a nők 8 százaléka azért hanyagolja el a vizsgálatot, mert nem érzi azt szükségesnek – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.