Belföld

Hiller István: A köznevelési törvényjavaslat veszélyes

A szegedi Szegfű Klubban Hiller István korábbi MSZP-s oktatási miniszter bírálta a köznevelési törvényjavaslatot, szerinte céltévesztett hozzáálláson alapszik. Szakmailag megalapozatlannak nevezte az új ösztöndíjrendszer bevezetését.

Hiller István volt oktatási és kulturális miniszter tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Szegeden, a Szegfű Klubban a köznevelési törvényjavaslattal kapcsolatban.

–Az elmúlt hetekben a szakma a legjelentősebb botrányként értékelte a Hoffmann Rózsa államtitkár asszony nevével jelzett háttértanulmányt. Ennek a költségvetése 700 milliárd pluszt igényel, mely nem átcsoportosítható, így a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a javaslat teljesen irreális, sőt veszélyes– mondta az országgyűlési képviselő, aki szerint Pósán László törvénymódosító javaslatának elvetése –ami beletette volna azt a paragrafust, hogy „a gyermek mindenek felett álló érdekét veszik figyelembe„ a döntések meghozatalakor– egyértelműen megmutatja, hogy célt tévesztett a hozzáállásuk.

A köznevelési törvényjavaslat legnagyobb veszteseinek az önkormányzatokat nevezte, mivel a törvény kettéválasztaná a fenntartói és működési kötelességeket, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az iskolaigazgatókat a kormány nevezné ki, de a számlákat az önkormányzatoknak kellene fizetni.

–Úgy gondolom, hogy ez a színvonalat csak gyengíti, hiszen rendkívül bürokratikussá teszi az intézmény működtetését– fejtette ki Hiller István, majd a felsőoktatással kapcsolatos javaslatról beszélt, aminek elfogadását egyenlővé tette a tandíj bevezetésével.–Az állami ösztöndíj rendszer létrehozása ugyanazt eredményezi, ami ellen a Fidesz a 2008-as népszavazás ellen tiltakozott. Álságosnak tartom, hogy a tandíjat önköltségnek hívja.

A volt oktatási miniszter aggályosnak tartotta, hogy a kormány nem készült el a tandíj kiszámítási módjának meghatározásával, így a Felsőoktatási felvételi tájékoztató könyv megjelenését a jelentkezési határidő végére jósolta, amit „szakmai megalapozatlanságként” minősített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik