Belföld

A megújuló energiaforrások is veszélyt jelenthetnek az élővilágra

24.hu
24.hu

2011. 12. 08. 15:32

Mialatt Európa energiaigényét egyre nagyobb arányban megújuló forrásokból fedezzük, sokszor nem a leghatékonyabb és az állatvilágra nézve sem a legbiztonságosabb „zöld” technológiát alkalmazzuk.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a élővilág védelme együttesen biztosítható a szél, a nap vagy a tenger energiájának bölcs hasznosításával is. Ennek ellenére 2020-ig beruházásoknak csak mintegy ötödét fordítják ezekre a technológiákra.

Ha az európai kormányok elkötelezettek a valóban zöld energiák iránt, akkor az élővilágra jelentős kockázatot jelentő agroüzemanyagok és a nem átgondoltan létesített duzzasztó vagy árapály gátak helyett a biztonságos és megfelelően alkalmazott technológiákat támogatják. Nem engedhetjük, hogy a biológia sokféleség csökkenése pont a megújuló energiák térnyerése miatt gyorsuljon fel, mikor ezek célja éppen az emberi életminőség javítása lenne. A most kiadott jelentés segíti a döntéshozókat abban, hogy a két szempontrendszert egyszerre tudják alkalmazni. Ariel Brunner, a BirdLife Europe EU szakpolitikai igazgatója szerint „A klímaváltozás az élővilágot és az emberiséget is fenyegeti. Míg az agroüzemanyagok használata katasztrofális következményekkel jár, a szél, valamint a megfelelően használt hullám- és árapály energia az élővilág fenyegetése nélkül szolgálhatja a szén-dioxid kibocsátás csökkentési célokat.”

A természetvédő szervezet szerint el kell nyerni azoknak a befektetőknek a bizalmát, akik a megújuló iparágakba invesztálnak, ez pedig úgy érhető el, ha az Európai Unió kötelezően teljesítendő és erős környezet- és természetvédelmi célokat állít a tagországok elé 2030-ra. Mindeközben növelni kell Európa technológiai és kutatási pénzeszközeit és azokat úgy hasznosítani, hogy a fejlesztések ne csak alacsony szén-dioxid kibocsátásra hanem az élővilág megóvására is koncentráljanak. Az EU mellett a tagállamok kormányainak felelőssége is nagy, egyrészt abban, hogy meghatározzák az államok energiaforrásinak összetételét és hogy szabályozzák a különböző – és egymással versengő – földhasználati módokat. A jelentés szerint miközben pl. Skócia és Németország erős szabályokkal és stratégiai tervekkel támogatja a zöld beruházásokat, más országok nem képesek megelőzni a kontrollálhatatlan és káros fejlesztéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.