Belföld

Van kereslet rabmunkára

25-30 ezres fizetésükből a családjaikat támogatják az elítéltek, és hozzájárulnak költségeik fedezéséhez. Élen jár a foglalkoztatásban a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet.

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben az átlagosan ezerhat-ezerhétszáz fogvatartott több mint hetven százalékát, mintegy ezerkétszáz embert foglalkoztatnak. Ennyien tanulnak vagy dolgoznak a százszázalékos állami tulajdonban lévő Pálhalmai Agrospeciál Kft. telephelyein vagy a börtönben – írja a Dunaújvárosi Hírlap.

Mezőgazdasági gépműhelyben, vetőmagüzemben, növényvédőszer-raktárban, sertéstelepen, valamint szarvasmarha-telepen kapnak munká a rabokt. Kilencven női fogvatartott mosodai tevékenységet, egyéb ipari szolgáltatásokat és bérmunkát is végez, de Budapesten ez év októberében kezdte meg működését a kft. korszerű zöldségfeldolgozó üzeme, ahol a bejövő földes áruból napi két tonna konyhakész, vákuumcsomagolt terméket állítanak elő.

Napi nyolcórai munkával havonta huszonöt-harmincezer forint saját keresetük lehet a fogvatartottaknak. A pénz egyéni letéti számlára kerül. Ebből az összegből kell hozzájárulniuk fogvatartásuk költségeihez, a fennmaradó részt pedig hazaküldhetik a családjaiknak, illetve a szabadulásukkor kapják meg. A foglalkoztatásból adódó nyereséget a százszázalékos állami tulajdonban lévő kft. fejlesztésére fordítják. Budapesten a közeljövőben nyit a cég egy újabb mosodát, mivel a büntetésvégrehajtási intézeteken kívül egyre több külső megrendelést kapnak kórházaktól, szállodáktól, gyógyfürdőktől.

A foglalkoztatás értelmes tevékenységet biztosít az elítélteknek, és megkönnyíti számukra, hogy szabadulásuk után könnyebben illeszkedjenek visza a társadalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik