Belföld

Per a regisztrációs díj miatt

Réthelyi Miklósnak nem tetszik a MOK rendszere, módszere.

Keresetet nyújtott be Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot (Nefmi) vezető miniszter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által az idén április 1. és június 30. között zajló tagfelvételért beszedett regisztrációs díjak miatt. Azokat a tárca szerint a MOK nem szedhette volna be – írja a Magyar Hírlap.

A lap birtokába került dokumentumok szerint a kötelező kamarai tagság bevezetése után a tagfelvétel díjmentes közigazgatási ügynek számít.  A MOK ezt vitatja, úgy véli, nincs olyan szabályozás, ami a díj szedését jogszabálysértőnek mondaná ki. Réthelyi Miklós törvényességi felügyeleti intézkedést is kezdeményezett a MOK ellen az elmúlt hónapok tisztújítása miatt is. A Magyar Hírlap információi szerint az új alapszabály alapján tartott választás akár a szervezet vezetésének legitimitását is megkérdőjelezheti. A tisztújítást ugyanis teljes érdektelenség követte.

A lap úgy értesült, a minisztérium aggályosnak tartja a tagdíjak felhasználását is. Az alapszabály szerint a kamara országos elnöksége a saját javaslatait olyan testülettel, a Területi Szervezetek Tanácsával köteles jóváhagyatni, amelyben Éger István elnöknek egyedül több szavazata van, mint egy vidéki, vagy fővárosi 1000–1999 fős területi szervezetnek. Ez a Nefmi szerint akár meg is kérdőjelezheti az orvosi kamara belső demokratikus szabályrendszerét – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Orvosi Kamara később közleményben tudatta, hogy a Magyar Hírlap cikke lejárató jellegű, tényeket elferdítő. A MOK visszautasít minden olyan állítást, amely alkalmas jó hírének és a tevékenysége folytán a szakmai közéletben és a szakmapolitikában kivívott tekintélyének aláásására. A kamara különösen szomorúnak tartja, hogy ha ezt éppen a törvény által felügyeletére rendelt állami főhatóság teszi. Tekintettel arra, hogy a cikk a kamara megkérdezése nélkül, egyoldalú állítások alapján jelent meg, írásban kérték a Magyar Hírlap főszerkesztőjét, hogy biztosítson lehetőséget a kamarai álláspont hasonló körülmények között történő kifejtésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik