Belföld

Négy év hat hónap a csaló szegedi ügyvédnek

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2011. 12. 07. 16:11

Hadfi János Ferencet csalás, sikkasztás és hitelsértés bűntette miatt nem jogerősen ítélte el a Kecskeméti Városi Bíróság. Az ügyvéd száz millió forintot meghaladó kárt okozott ügyfeleinek.

A vádlott a befektetési céllal átvett pénzekkel sajátjaként rendelkezett, jogtalan haszonszerzési szándék vezette, tévedésbe ejtette a sértetteket – mondta Bihari Ádám tanácsvezető bíró az ítélet indokolásakor.
A bíróság Hadfi János Ferencet ügyvédi hivatása gyakorlásától véglegesen eltiltotta, valamint 12 millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el.

A vádlott – akit a Szegedi Ügyvédi Kamara törölt az ügyvédi névjegyzékből – 2006 szeptemberétől kezdődően, konkrétan nem nevesített célra, havi 3-6 százalékos hozam ígéretével különböző nagyságú pénzösszegeket vett át az ügyfélköréből ismert magánszemélyektől, s erről letéti szerződés elnevezésű okiratot állított ki.

A szerződésekben feltüntették a befektetési célt, az ígért hozammal megemelt letétbe helyezett összeget, valamint a lejárati időt és az összeg felvételére jogosult személy nevét.

A vádlott a befektetések biztosítékaként a saját személyét, ügyvédi hivatását és személyes ismeretségüket tüntette fel. Eleinte a kisebb összegű befektetéseket – a hozammal együtt – kifizette, ezért a sértettek 2008 őszétől már nagyobb összegeket helyeztek letétbe a vádlottnál, aki ezt követően a fizetési kötelezettségét már nem vagy csak részben teljesítette, a fennmaradó összeget ismeretlen módon használta fel.

A vádlott nem rendelkezett pénzügyi-befektetési tevékenység folytatására feljogosító hatósági engedéllyel sem. A rábízott ügyvédi letétek összegét a letéti számlára nem fizette be, hanem készpénzben felvette és eltulajdonította. Az ügyben szereplő tizenhét sértett meg nem térült kára meghaladja a 100 millió forintot.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.
A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő vádlottat házi őrizetbe helyezte a bíróság, amely ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, azonban ennek nincs halasztó hatálya, így a vádlott szabadon távozhatott a bíróság épületéből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.