Belföld

A szegediek megismerték Csontváry másik arcát is

24.hu
24.hu

2011. 12. 06. 14:22

Csontváry üres óráiban szeszméréssel foglalkozott gácsi patikájában, gyermekkorában egy üstökös látványa nyűgözte le, és csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni. Ezek a különc festő életének érdekességei, melyekről a legkevesebben tudnak- derül ki a kutatásból. A kivételes Csontváry-kiállítás már csak egy hétig látható Szegeden.

„Az üdülő közönségnek zsírt növelő erősítőszerül melegen ajánlom a magyar és francia cognacot” – hirdette Csontváry Kosztka Tivadar, aki üres óráiban szeszméréssel is foglalkozott gácsi patikájában. A festő életének ezt az oldalát kevesen ismerik, és arról sem sokan tudnak, hogy nagy hatással volt életére egy 1856-ban látott üstökös. A Móra-múzeum minikutatásából mindezek mellett az is kiderült, hogy kevesen tudják, hogy csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni.

November végén indítottunk kutatást, hogy kiderüljön, mennyire ismerik az érdeklődők Csontváry életét és műveit. A kérdőívet több százan töltötték ki, a legtöbben helyesen tudták, hogy édesapja hobbiból pirotechnikával foglalkozott, a „napút” színei pedig napnyugtakor bukkannak elő.

A rendkívüli Csontváry-kiállítás már csak egy hétig, december 12-ig látható a Móra-múzeumban. Az utolsó héten is tart az adventi jegyárkedvezmény, valamint további meglepetésekkel is készülnek, hogy minél többen részesülhessenek a Csontváry-élményből.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.