Belföld

A szegediek megismerték Csontváry másik arcát is

Csontváry üres óráiban szeszméréssel foglalkozott gácsi patikájában, gyermekkorában egy üstökös látványa nyűgözte le, és csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni. Ezek a különc festő életének érdekességei, melyekről a legkevesebben tudnak- derül ki a kutatásból. A kivételes Csontváry-kiállítás már csak egy hétig látható Szegeden.

„Az üdülő közönségnek zsírt növelő erősítőszerül melegen ajánlom a magyar és francia cognacot” – hirdette Csontváry Kosztka Tivadar, aki üres óráiban szeszméréssel is foglalkozott gácsi patikájában. A festő életének ezt az oldalát kevesen ismerik, és arról sem sokan tudnak, hogy nagy hatással volt életére egy 1856-ban látott üstökös. A Móra-múzeum minikutatásából mindezek mellett az is kiderült, hogy kevesen tudják, hogy csak 41 éves korától kezdett rendszeresen festeni.

November végén indítottunk kutatást, hogy kiderüljön, mennyire ismerik az érdeklődők Csontváry életét és műveit. A kérdőívet több százan töltötték ki, a legtöbben helyesen tudták, hogy édesapja hobbiból pirotechnikával foglalkozott, a „napút” színei pedig napnyugtakor bukkannak elő.

A rendkívüli Csontváry-kiállítás már csak egy hétig, december 12-ig látható a Móra-múzeumban. Az utolsó héten is tart az adventi jegyárkedvezmény, valamint további meglepetésekkel is készülnek, hogy minél többen részesülhessenek a Csontváry-élményből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik