Belföld

Lázár is kiakadt a megyei elnökök utazásán

Lapinformáció szerint az önkormányzatok állták a fideszes politikusok azori-szigeteki útjának költségeit.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem “a kellemes ügyek dossziéit” gyarapítja, hogy tizenkét megyei közgyűlési elnök november végén az Azori-szigetekre utazott az Európai Régiók Gyűlésére (AER), ahol a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról döntöttek.

Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, délután egyeztet az érintett fideszes politikusokkal, ugyanis ellentmondásosak a hírek arról, hogy felhasználtak-e közpénzt az utazáshoz. A frakcióvezető közölte: az azori-szigeteki utat etikai és nem jogi jellegű ügynek tekinti.

Felháborító, otromba és helytelen húzásnak tartja Mesterházy Attila, hogy tizenkét megyei közgyűlési elnök november végén az Azori-szigetekre utazott az Európai Régiók Gyűlésére (AER), ahol a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról döntöttek.

A Blikk internetes oldala számolt be arról, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy “a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam”.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján erre reagálva azt mondta: felháborítónak tartja és elítéli az utazást, különösen hogy azt a hírek szerint a Pest megyei önkormányzatot vezető Szűcs Lajos szervezte. Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy ősszel a Pest megyei iskolákban napokig nem volt fűtés, sok helyen szünetelt a közétkeztetés. Mint mondta, ennek ismeretében az utazás rendkívül rossz, sokak erkölcsi érzéket sértő üzenet.

Hozzátette: helyes, hogy sajtóhírek szerint Lázár János Fidesz-frakcióvezető hétfőn “elbeszélget” a tizenkét kormánypárti közgyűlési elnökkel.

Az LMP szerint a Fidesz politikusai a luxusra továbbra sem sajnálják a pénzt, miközben az általuk vezetett önkormányzatok sokszor már alapvető közszolgáltatásokat sem képesek nyújtani – mondta Schiffer András.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy az út szervesen illeszkedik a “nemzeti cinizmus politikájába”, mert a Fidesz pontosan ott folytatja, ahol a szocialista kormányok abbahagyták. Szavai szerint a “fideszes arcátlanságra jellemző”, hogy ha az önkormányzati vezetők néhány napra össze akartak jönni, akkor ezt belföldön is megtehették volna, így segítve a falusi turizmust.

A politikus, aki Orbán Viktor 1994-es szavait idézte, miszerint “szegény ország kormánya ne urizáljon”, egyúttal különösen pofátlannak nevezte, hogy miközben az elmúlt húsz év politikai elitje “egymás nyomorába zárta a romákat és nem romákat”, a sokszor már fizetésképtelen önkormányzatok vezetői egy luxusutazáson tanácskoznak a problémáról.Végül azt mondta, reméli, hogy a résztvevők a luxusnyaralás költségeit felajánlják a saját iskoláik fűtésére.

A megyék amúgy 187 milliárd forint adósságot halmoztak fel, amelyet a minap vállalt át az állam.

A tudásszomjuk által gyakorta messzire vezérelt honatyák egy csoportjáról lapunk is megemlékezett pár hete. Akkoriban az Országgyűlés mentelmi bizottságának három tagja repült szintén Portugáliába. Cikkünket itt olvashatja, a telefonbeszélgetéseket meg is hallgathatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik