Belföld

KSH: Októberben nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2011. 12. 05. 10:04

Míg októberben nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma az előző év azonos időszakához képest, az első tíz hónap eredményei összességében ennél kedvezőtlenebbek, a szálláshelyek enyhe visszaesést regisztráltak.

A forgalom háromnegyedét képviselő szállodák vendégforgalma minden hónapban – így októberben is – élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák szerepe volt meghatározó.

A KSH szerint az első tíz hónapban a külföldi vendégek csaknem 9 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5, az éjszakák száma pedig 2 százalékkal nőtt 2010. január-októberhez viszonyítva.
A külföldivendég-forgalom szerkezete átalakulóban van, a legjelentősebb küldő országok közül az Olaszországból, a Németországból és a Franciaországból érkezett vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, míg a Lengyelországból, a Csehországból és az Egyesült Államokból érkezetteké nőtt, az Ausztriából, valamint az Egyesült Királyságból érkezetteké stagnált.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos kategóriában számottevő volt a növekedés, az ötcsillagos szállodákban ugyanannyi, az egy-háromcsillagos egységekben pedig kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek, mint 2010 azonos időszakában. A külföldi vendégek száma – a Balaton, Közép- és Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az első tíz hónapban a belföldi vendégek több mint 8 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2, az éjszakák száma 5 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.
A belföldivendég-forgalom 66 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3 százalékkal bővült. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az alacsony vendégforgalom következtében a vendégéjszakák száma 25 százalékkal csökkent. A vendégek számának visszaesése – kilenc turisztikai régióból – ötöt érintett.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 2 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, miközben a szálláshely-szolgáltatás árindexe 2011 folyamán csökkenést mutat. A kereskedelmi szálláshelyek 2011. január-októberben összesen 208 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 116 milliárd forint volt.
Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.271 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó revpar) 7.577 forint volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.