Belföld

Áll a bál a hajléktalanszálló miatt

Tiltakoznak a XIII. kerület lakói, mert a Lőportár utcában hajléktalanszálló épülne. Az ingatlan tulajdonosa vállalja a pert.

A Lőportár utca a XIII. kerület csendes mellékutcája, ahol 2005-2007 között több épületet lebontottak, új társasházak épültek, szépült a környék. Majd a válság ide is begyűrűzött, újabb építkezések nem indultak, a telkek üresen állnak.

A Lőportár utca 1. alatt álló épületet 2006-ig a Magyar Államkincstár bérelte, így akkoriban forgalmas hely volt, majd évekig üresen állt.

Szállás és melegedő

2011. október elején munkások jelentek meg, azt mondták szálloda épül, többet nem árultak el. Néhány hét eltelt, mire kiderült, hogy hajléktalanszálló épül – derül ki a tiltakozók közleményéből.

A környék lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek, s felvették a kapcsolatot az önkormányzattal. A nyilvánosan rendelkezésre álló adatokból sikerült megtalálni a leendő üzemeltetőt (Jó Pásztor Nővérek Rendje – “Csak Egyet” Szociális Segítő Központ) és az ingatlan tulajdonosát (Bara-Gold Kft.)

A lakók megkeresésére a leendő intézményvezető 2011. november 23.-án lakossági fórumon tájékoztatott a terveikről: 210 fős átmeneti szállást és melegedőt nyitnak, napközbeni ételosztással.

A fórumon a környék lakói jelezték, nemes feladat és általuk is elismert tevékenység a hajléktalanok támogatása. De úgy gondolják, hogy megfelelő hatástanulmány nélkül, kerületi egyeztetés nélkül nem szabad ilyen intézményt nyitni. Az eseményen jelen lévő Borszéki Gyula alpolgármester is a lakók oldalán foglalt állást a történetben.

Nem kötelező a tájékoztatás

A jelenlegi jogszabályok alapján egy több száz fős átmeneti szállás nyitásához nem szükséges tájékoztatni a helyi közösséget, még a helyi önkormányzatot sem. Megvizsgálni sem szükséges, milyen következményei vannak, hogyan befolyásolja mások életét. A működési engedélyt az intézmény székhelye, telephelye szerint illetékes Kormányhivatal szociális és gyámhivatala adja ki.

Reggelente, esténként több száz hajléktalan zarándokol innen el, s jön ide vissza esténként aludni. Napközben több százan jönnek a meleg étel osztása miatt – mondják a tiltakozók. Éjszaka, akinek nem jut hely, elzarándokol (jobb esetben), vagy az utcában a kapualjakba, garázsfeljárókba települnek be.

Van már melegedő

A leendő intézménytől 200 méterre, a Szabolcs utca 7.-ben működik egy nappali melegedő. 800 méterre, a Dózsa György út 152.-ben hajléktalanszálló, 1100 méterre a Vágány utca 3.-ban szintén hajléktalanszálló. A lakók nem értik, hogy a hajléktalanellátás bővítése miért csak ezen a négyzetkilométeren belül lehetséges.

Az ingatlan tulajdonosa a Bara-Gold Kft. azt üzente, ha jobb üzletet kínál neki bárki, akkor esetleg tárgyal, a pénzen kívül számára más nem számít. A pernek áll elébe.

A leendő intézményvezető Kunszabóné Pataki Anna a 18. kerületben él, ahol összesen 60 fő számára van ilyen intézmény. Mikor arról kérdezték a lakossági fórumon, hogy miért nem ott bővítik a férőhelyeket, azt válaszolta, hogy az egy családi házas környék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik