Belföld

A Fidesz és a szegedi cégek: visszanyal a fagyi

A napokban már a második városi cégvezető mondott le rövid időn belül Szegeden, ami kisebbfajta győzelem a várost kisebbségből irányító szocialista polgármester számára.

Botka László facebookos oldalán Zorán: Vasárnap délután című számával kívánt kellemes hétvégét a szegedieknek. Nemcsak a kellemes meleg és régen látott napsütés okozhatott kellemes perceket a polgármesternek, hanem az is, hogy december 31-ével távozik posztjáról az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. igazgatója. A városi közgyűlésben szűk többséggel rendelkező Fidesz-frakció és a kormánypártiakkal szavazó jobbikos képviselő támogatását élvező Tápai Péter levélben értesítette lemondásáról a polgármestert, ami Botka számára egy kisebb politikai csata megnyerésével ér fel.

Tápai a lemondó levelében nem indokolta távozását, de a sajtónak eljuttatott közleményében döntése háttereként azt jelölte meg, hogy több alkalommal érték politikai támadások, valamint szakmai elképzeléseit sem tudta megvalósítani. Az IKV leköszönő vezetője a második önként távozó cégvezető azok közül, akiket egy évvel ezelőtt szinte puccsszerűen nevezett ki a közgyűlés jobboldali (Fidesz-Jobbik) többsége. Korábban távozott posztjáról a nagy hiányt felhalmozó Vásár és Piacigazgatóság vezére, Nagy László is.

Egy évvel ezelőtt, a városi cégek ügyeinek kivizsgálására a Fidesz helyi elnöke, Gyimesi László életre hívta a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottságot. A hónapokig tartó kutakodás nem hozott komoly eredményt, viszont lebuktatott két, a Fideszhez közel álló személyt. Botka László ugyanakkor egy „ellenbizottsággal” azt kezdte vizsgáltatni, milyen visszaéléseket követtek el a Fidesz, illetve a Jobbik delegáltjai a városi cégek élén.

„Elosztották egymás között az önkormányzati cégeket és teljesen alkalmatlan barátokat, rokonokat és pártembereket neveztek ki vezetőknek. Ezek a cégek a működésükre most 800 millió forinttal – húsz százalékkal – kérnek többet, mint a tavalyi évben. Valamennyi cég kifizető hellyé vált” – nyilatkozta a szocialista városvezető.

Botka szerint nemcsak a rossz gazdálkodás, de a nyilvánvaló alkalmatlanság is szerepet játszott abban, hogy sorra hagyják el a cégeket azok, akiket korábban is bírált. A hírek szerint nehéz helyzetben van az IH Rendezvényközpont Jobbik által támogatott vezetője, Sódar István is. Az új vezető komoly veszteséggel rendezte meg a korábban nagy sikerű Szegedi Ifjúsági Napokat, ráadásul – Botka szerint – kreált indokok alapján záratta be napokra a Belvárosi Mozit.

Meg nem erősített információk szerint a most lemondott IKV igazgató nem sokáig lesz munka nélkül, mert B. Nagy László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője állást ajánlott neki. A polgármester pedig azt ígéri, hogy minden olyan ügyben, ahol azt látja, hogy a városnak kárt okoznak, meg fogja tenni a szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik