Belföld

Bűnözőként kezelik a gyermekprostituáltakat?

A gyermekvédelem szakemberei nem tudnak kellő időben és hatékonyan cselekedni a megelőzés érdekében az ombudsman szerint.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott ombudsmani jelentés összefoglalója szerint a speciális ismeretek, szakmai protokollok és gyakorlati útmutatók hiányában a gyermekvédelem szakemberei nem tudnak kellő időben és hatékonyan cselekedni a megelőzés érdekében, és nem képesek megfelelő segítséget nyújtani a prostitúció áldozatává vált gyermekeknek.

A gyermekjóléti szolgálatok és a jelzőrendszer többi tagja tart az esetleges alaptalan gyanúsítás következményeitől, így a puszta gyanú hatására még nem intézkedik, várja a bizonyítékot, vagy azt, hogy valaki más jelezzen – állapította meg Szabó Máté, aki szerint ez a “szakmai tétlenség” nem fogadható el, ugyanis már a gyanú felmerülése indokolttá teszi a gyermekek védelmére hivatott szervek intézkedését.

A rendőrség szerepével kapcsolatban az országgyűlési biztos azt írta, hogy az intézkedő rendőrök elkövetőként, és nem áldozatként tekintenek a gyermekekre, büntető- vagy szabálysértési eljárást indítanak ellenük, ha prostitúción érik őket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a rendőrség a bűnmegelőzési kampányaiban az általános és középiskolai tanulóknak, valamint az intézeti nevelteknek felvilágosító programokat, előadásokat tart, megismerteti velük a prostitúció, a prostitúcióra kényszerítés veszélyeit.

Mindezek alapján Szabó Máté felkérte Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztert, hogy segítse a gyermekvédelmi jelzőrendszer munkájának szakmai támogatását, és dolgoztassa ki a gyermekprostitúció megelőzésének módszereit, Pintér Sándor belügyminiszternek pedig egyebek mellett azt javasolta, hogy a gyermekprostitúció jelenségéről, illetve az annak visszaszorítása és megelőzése érdekében tehető rendőri intézkedésekről továbbképzésen oktassák az állományt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik