Belföld

Újjá „született”

Kívül és belül is felújították a Fejér megyei Szár község egyik büszkeségét, a műemléki védettséget élvező római katolikus templomot. Pár éve tűz miatt belül jelentősen megrongálódott.

2007 októberében, éppen a templom felszentelésének 250. évfordulóján egy elektromos zárlat következtében kigyulladt a gyóntatószék. Szerencsére a tűz nem kapott elegendő oxigén utánpótlást, ám így is komoly károkat okozott.

Azóta küzdött a falu lakossága azért, hogy újra régi fényében tündökölhessen az épület: adakoztak a hívek, segített a helyi önkormányzat, a székesfehérvári püspökség és egy helyi alapítvány is. A biztosító két év után fizetett, majd egy sikeres pályázat révén a belső részek mellett a külső felújítás is megkezdődhetett. A pénz szűkösen volt csak elegendő, így például a műszaki felügyeletet társadalmi munkában vállalta két helybeli építészmérnök- mondta Ambrózy Tamás plébános.

A felújítás augusztus végén kezdődött. A toronysisak bádogozása kivételével mindent felújítottak a 47 milliós beruházás során. A tető faszerkezetét a statikus instrukciói alapján megerősítették, a léceket kicserélték, és vadonatúj cserépfedés került rá. Felszerelték az esőcsatornát, kijavították, újraszínezték a külső vakolatot. Az épület teljes elektromos hálózatát kicserélték.

A Keresztelő Szent János plébánia barokk stílusban épült egy középkori, 14. századi templom helyén 1752 és 1757 között. A tornyot 1770-ben Fellner Jakab építész készítette.

Vasárnap délelőtt vehetik újra birtokukba a hívek. Ekkor tartják az első szentmisét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik