Belföld

Retro mentőautóval tüntetnek

Megkezdődött a Kockán az életed! elnevezésű szakszervezeti demonstráció Budapesten.

A transzparensek alatt vonuló tömeg, amely megtöltötte a Kossuth téren a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolót, többszázas lehet.

Megkezdődött a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációja is szombaton a fővárosi Clark Ádám téren. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek néhány százan gyűltek össze, félig megtöltötték a Budavári sikló alsó állomása előtti teret. A tiltakozók kevéssel 12 óra előtt indulnak el gyalogosan a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre, hogy ott csatlakozzanak a közszolgálati szakszervezetek demonstrációjához.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön jelentette be, hogy Kockán az élted címmel demonstrációt tart szombaton Budapesten. Az akcióhoz csatlakozó szakszervezetekkel közösen a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét.
Mint közölték, a demonstrációhoz négy másik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.

A SZEF az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatta, elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal, a munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik