Belföld

Civilek tüntetése a fővárosban: Gyuri már csomagol

Újabb tüntetést szervezett Budapesten az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport a kormány politikája ellen.

A tüntetés szervezői egyebek mellett követelik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből álló állandó válságtanács felállítását, valamint azt, hogy folyamatos tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről.

A Matekból egyes címmel tartott demonstrációt a Széchenyi rakpart Képviselői irodaház előtti részére szervezték; a néhány ezres tömeg teljes egészében megtöltötte ezt az útszakaszt.
Kerék-Bárczy Szabolcs, az idén – saját meghatározása szerint a konzervatív-szabadelvű értékek képviseletére – létrejött, Szabadság és Reform Intézet igazgatója, az első szónok, közölte: politikai és gazdasági fordulatra lenne szükség, de Orbán Viktor kormánya erre nem képes.

“Nem épül, hanem pusztul az ország (…) Orbánék sarokba szorítottak bennünket, ebből a sarokból azonban ki lehet törni, először is 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra van szükség” – hangsúlyozta. Szerinte nemcsak új gazdaságpolitika, hanem új politikai kultúrára is szükség van; “nem fogadjuk el sem a Fidesz, sem a szélsőjobb által kínált utat, mert nem akarunk félelemben élni (…) a demokraták nem lehetnek ellenzékben” – mondta.

Nádori Lívia a Hálózat a tanszabadságért szervezet képviseletében elmondta: a készülő köznevelési törvény család-, gyerek- és pedagógus-ellenes. “Ez a program híd a semmibe, következményei beláthatatlanok” – tette hozzá. Szerinte a készülő új törvény mögül hiányzik a szakmai és a politikai támogatás, ráadásul a pénzügyi feltételek sincsenek meg, mégis december 19-én szavaznak róla.

Hajós András zenész szerint kezdeményezni kell, hogy a kormány és az IMF tárgyalásain civil megfigyelők is jelen lehessenek. “Szeretnénk hiteles forrásból tájékozódni, ezt a célt szolgálná a civil megfigyelő” – tette hozzá, emlékeztetve, hogy ilyenre már volt precedens a világban.

A zenész szerint ez ügyben hamarosan petíciót fogalmaznak, amelyhez az interneten lehet csatlakozni.
A tüntetésen felszólalt Jónás Mariann szociálpedagógus, Kopiás Attila Steve hajléktalanügyi aktivista és Trencsényi László egyetemi docens is.

Mint a tüntetésen elhangzott, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért követelései között szerepel továbbá, hogy a gazdasági válsághelyzet rendeződéséig az Országgyűlés ne fogadjon el semmilyen, a politikai-társadalmi berendezkedést lényegesen átalakító törvényt, mint például a választási eljárásról szóló törvényt, a köznevelési törvényt, a bíróságokról szóló törvényt, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó törvényt.

A tüntetéshez csatlakozott a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációjának több résztvevője, akik a Széchenyi téren a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma által szervezett Kockán az életed! elnevezésű szombati tüntetésről érkeztek.  
A Képviselői Irodaház egyik irodájának ablakán a tüntetés alatt az LMP képviselőcsoportjának tagjai egy molinót és egy bőröndöt függesztettek ki. A molinóra az volt írva, hogy “Gyuri már csomagol”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik