Belföld

Teázó nyílt a Múzeumházban

Elkészültek a kiállítóterek a győri Püspökvár tornyában és  a szomszédságában lévő bazilikában, megújult a lébényi román kori monostortemplom díszes homlokzata és tetőszerkezete, a győri  Múzeumház  földszinti teázója pedig  december elejétől várja a vendégeket.

 

A  győri Káptalandomb és Lébény eddig rejtett értékeit akarják a látogatók  elé tárni – mondta Szabó Péter, a Győri Egyházmegyei Építési Iroda vezetője szerdán sajtótájékoztatón. A turisztikai vonzerő növelését célzó projektre 668 millió forintot költenek, a programot  560 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében.

A Múzeumház különleges műemléképülete ad helyet a teázónak, az emeleti kiállítóterek egyikében érmészeti és kisplasztikai állandó kiállítás várja  jövő tavasztól a látogatókat, a másik terem pedig  győri és a régióban élő  képzőművészek  számára  kínál bemutatkozási lehetőséget – mondta Lebó Ferenc szobrászművész, a Múzeumház Nonprofit Kft. résztulajdonosa a sajtótájékoztatón.

Győr történetének egy darabját is megismerhetik  a Múzeumház látogatói, hiszen az épületen belül az egykori várfal egy szakasza és  bástyarészlete is megjelenik. A Múzeumházban olyan közösségi teret szándékoznak teremteni, amelyben  az irodalom és a zene is otthonra talál a képzőművészet mellett – ismertette elképzeléseit Lebó Ferenc.
győri Káptalandomb egyik díszét, a Püspökvár tornyát látogathatóvá teszik, a torony termeiben pedig a püspökség és a Püspökvár történetét bemutató kiállítást nyitnak. A bazilikában  is kiállításokkal bővülnek a látnivalók.  
A Káptalandomb egyik műemléképületében turistafogadót rendeznek be és kegytárgyboltot nyitnak.

Ami  a lébényi beruházást illeti: Magyarország egyik legjelentősebb középkori emléke, a Szent Jakab Plébániatemplom új tetőfedést kapott, a kőfalak hibáit pedig  restauráltják. Megoldották a műemlék körüli vízelvezetést a kőfal védelme érdekében. A templom közelében lévő régi barokk plébániaépületet turisztikai fogadóépületté alakítják, ez a templom történetét bemutató kiállításnak ad otthont, egyben pihenőhelyül szolgál a zarándokoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik