Belföld

Orbán: újabb spekulációs támadás várható Magyarország ellen

A miniszterelnök szerint a kamatemelés rossz a reálgazdaságnak, de időnként szükség van rá.

A miniszterelnök szerint azért van szükség egy nemzeti növekedési tervre, mert annak megalkotása és végrehajtása nélkül recesszióba esne a magyar gazdaság; Orbán Viktor ezt pénteken mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol közölte azt is: úgy készül, hogy december közepe táján újabb spekulációs támadás lesz az ország ellen.

Azzal kapcsolatban, hogy a Moody’s a múlt héten megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, a kormányfő úgy fogalmazott: “ennek van szezonja”, hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le, és “ez időnként bennünket is elér”. Ráadásul ez mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt – fűzte hozzá, közölve: úgy készül, hogy december közepe után néhány nappal lesz egy újabb spekulációs támadás.

A jegybanki alapkamat emeléséről szólva Orbán Viktor azt mondta, mindig is a kamatemelés ellen volt, mert az rossz a reálgazdaságnak, de elfogadja, hogy időnként szükség lehet arra.

Az LMP szerint a hiba egyértelműen Orbán Viktor és Matolcsy György készülékében van; nem a világ van ellenünk, hanem a kormány hadakozik a realitásokkal. A párt közleménye szerint a spekulációs összeesküvésről szóló álláspontot ma lényegében csak ez a két politikus vallja magáénak. Velük szemben áll gyakorlatilag a teljes közgazdász szakma, ideértve olyan neves jobboldali szakembereket, mint Mellár Tamás, Chikán Attila, Bod Péter Ákos vagy Heim Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik