Belföld

MTVA: kirúgás nem, személyi cserék lehetnek

Folyosói pletykák szerint újabb jelentős létszámleépítésre számíthatnak a közmédia dolgozói. Az MTVA cáfolja a híresztelést. Közben a Magyar rádióban dolgózók közül többen is panaszkodnak, hogy nem jött meg a novemberi fizetésük.

Több, jelenleg is a Magyar Televíziónál dolgozó munkatárs szerint az idén tavasszal kezdődött elbocsátási hullámok jövőre is folytatódnak – értesült a Hir24. Az MTV épületében terjedő szóbeszéd szerint 2012-ben újra beindul a „fűnyíró”, márciusban ezer fő kaphatja meg a felmondólevelét.

A kirúgásokról azonban Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója nem tud.

„Az MTVA üzleti terve 2011-re ezer fő létszámleépítéssel kalkulált. Kétcsoportos leépítést hajtottunk/hajtunk végre, tavasszal 500 munkavállalótól váltunk meg, most szintén 400-500 ember érintett. Erre az évre ezzel az elbocsátások befejeződnek. Jövőre könnyen elképzelhető, hogy változtatásokra lesz szükség, ez azonban nem feltétlen leépítést, hanem a munkavállalók cseréjét is jelentheti. Ilyen nagymértékű, ezerfős létszámleépítés, amiről beszélnek, nem szerepel a terveink között, ez biztos” – cáfolta a híresztelést megkeresésünkre Szabó László.

A kommunikációs igazgató elmondta, összesen 3200 munkavállalóval vették át a közmédia rendszerét. Ebből 2700-2800 fő az MTVA rendszerében dolgozott, a többi pedig az MTI, a Duna Televízió, a Magyar Rádió állományában.

Közben több, a magyar rádióban dolgozó munkatárs jelezte, hogy a szokásokkal ellentétben nem érkezett meg a számlájukra a fizetésük. A Hír24-nek név nélkül nyilatkozó több rádiós is azt mondta, hogy nem értik a késlekedést. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál több lépcsóben utalják a fizetéseket. A korábbi szokások szerint a rádiósok legkésőbb a hónap második munkanapjáig kézhez kapták a járandóságukat. Az MTV-ben csak jövő héten érkezik a pénz a munkavállalók számlájára. A Hír24 úgy tudja, hogy a cég elutalta a fizetéseket időben.

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap mai közleménye szerint azonban lehetnek olyan szerencsések akiket ugyan kirúgtak, de egyedi elbírálás alapján akár 7,5 millió forinttal is gazdagabbak lehetnek. Az alap ugyanis támogatja a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak a korábban felvett devizahiteleik végtörlesztését. Ez a törvény szerint azt jelenti, hogy akár 7,5 milliót is kaphat az a kirúgott közmédiás aki végtörlesztené, korábban felvett devizahitelét. A közlemény persze hangsúlyozza, az egyedi elbírálást. Szabó László kommunikációs igazgató a Hír24-nek elmondta, hogy ez a lehetőség a most zajló csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalókra vonatkozik. A tavasszal elküldött kollégáknak már megszűnt a munkaviszonya, így nekik nem jár pénz. Az egyedi elbírálást pedig úgy érti az Alap, hogy írni kell egy kérvényt, amit aztán az MTVA elbírál, és eldönti, hogy támogatja-e. Szociális szempontokat figyelembe vesznek majd, de megpróbálnak annyi embernek segíteni, amennyinek csak tudnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik