Belföld

Energiatakarékos és környezetkímélőbb lett a székesfehérvári börtön

Több mint 65 millió forint pályázati támogatásnak köszönhetően évente 3.6 millió forintot spórolnak az energia árából.

A jövőre 110 éves épületben már nem lehetett nyitni-csukni az ablakokat, a réseken áradt be a hideg, és nagy fogyasztással működött a fűtést és a meleg vizet adó kazán. Összesen 232 nyílászárót cseréltek ki. Korszerűsítették a kazánt, és a fogvatartottaknak munkát adó mosodát. A beruházásnak köszönhetően várhatóan 20-25 százalékkal csökken az áram-, 30-35 százalékkal a gázfogyasztás. Mai árakkal számolva egy évben 3.6 millió forintos megtakarításra számítanak. A belvárosban lévő intézet károsanyag-kibocsátása pedig 30 százalékkal csökkent. A beruházás várhatóan 15 év múlva térül meg- hangzott el a felújított épület ünnepélyes átadásán, pénteken.

A felújítás a nyári törvénykezési szünetben kezdődött, és októberben ért véget.

A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fehérvári objektuma az Új Széchenyi terv keretében újult meg. A vissza nem térítendő támogatás 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a központi költségvetés adta.

Az ország büntetés-végrehajtási intézetei a székesfehérvári BV-vel egy időben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében összesen 1.7 milliárd forintot nyertek. Ezt a pénzt energiaracionalizálásra, nyílászárókra, fűtéskorszerűsítésre, utólagos szigetelésre fordítják- tudta meg a Fehérvár24 Szalai Tímeától, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtó-irodájának vezetőjétől

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik