Belföld

Nagy lilikek fekete napja Fejérben

Húsz vonuló vadludat ütöttek el a ködben a járművek Gántnál.

3 kilométer hosszúságban a közút padkáján és az árkokban a vadlibák,többnyire nagy lilikek tollait lengette a szél. Az aszfalton több helyen a gázolás nyomait lehetett látni. A libák maradványait az éjszaka folyamán elhordták a környék rókái, amit az is bizonyít, hogy az egyik róka osztozott a libák sorsában- adta hírül a héten történteket a Fejér Megyei Hírlap.

Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője szerint a község fényei, a csillogó aszfalt és a sűrű köd együttes hatása vezetett oda, hogy az amúgy éber és félénk madarak az úttesten landoltak. A vadlibákra jellemző, hogy csapatban repülnek, és ha egy madár leszáll, akkor azt a többi is követi. Így történhetett, hogy a gágogó sérült madarak még több libát csaltak a helyszínre.

A nagy lilikekre rájár a rúd Fejérben. A múlt héten megtörtént, amire még a székesfehérvári Vadmadárkórház 13 éves működése közben nem volt példa: egy nap alatt két sérült nagy liliket vittek be. Mindkettőt már a hétvégén meg is műtötték. Az egyiket feltehetően meglőtték, a másikat pedig egy autó ütötte el- tudta meg a Fehérvár24 Berkényi Tamás állatorvostól. A Vadmadárkórház vezetője hangsúlyozta, ilyenkor vonulás közben kevésbé vannak biztonságban a madarak. A kórházba kerülő szárnyasok sérüléseit 90 százalékban emberek okozzák.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik